Ти го каза“ е роман за поезия, любов, измяна и

...
Ти го каза“ е роман за поезия, любов, измяна и
Коментари Харесай

Предложение за четене: „Ти го каза“ от Кони Палмен

„ Ти го сподели “ е разказ за лирика, обич, измяна и гибел, дишащ в трескавия темп на две изтерзани души и на една предизвестена покруса.

Герои в тази предизвикателна творба са Силвия Плат и Тед Хюз – една от най-романтичните и трагични двойки в света на литературата. А заглавието е отпратка към отговора на Исус на въпроса на Юда „ Да не съм аз, Рави? “.

След самоубийството на Плат във феминистките среди брачният партньор ѝ става синоним на изверг, изменник и пленник на мита към нея.

Романът е построен като вътрешен монолог на английския стихотворец лауреат, инспириран от последната му стихосбирка „ Писма за рождения ден “ (1998), в която той за пръв път разкрива своята версия за взривения сватбен съюз.

Гласът на създателя прелива в гласа на наранения брачен партньор, „ плячка на лешояда на виновността “ и на жадната за сензации аудитория.

Кони Палмен ловко пресъздава поетическата му стилистика, вплита удивително хармонично биографични обстоятелства, цитати, мемоари и размисли и читателят незабелязано не помни, че написаното е плод на авторовото въображение.

За създателя

Смятана от мнозина за най-голямата модерна нидерландска писателка, Кони Палмен е родена през 1955 година, учи философия и литература в Амстердамския университет и стартира да написа още като напълно млада.

Първият ѝ рoман, „ Законите “ (1990), е най-големият книжовен триумф в родината ѝ за последните 30 години и е отличен с влиятелната „ Дъблинска литературна премия IMPAC “.

През 1992 година Палмен става притежател на огромното отличие „ Европейски разказ на годината “. Следват „ Приятелството “ (награда АКО и премиите на холандската и белгийската читателска публика), „ И. М. “ (наградата „ Аквариус “, 2012), „ Наследството “, „ Искрено ваш “, „ Луцифер “, издадени в над двайсет страни.

„ Ти го сподели “ (2015) е почетен с влиятелната холандска литературна премия „ Либрис “ и е преведен на голям брой езици.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР