Ти броиш е кампания на Демократична България, целяща да предотврати

...
Ти броиш е кампания на Демократична България, целяща да предотврати
Коментари Харесай

Надежда Бачева, "Ти броиш": Над 3000 души вече поискаха да бъдат застъпници

" Ти броиш " е акция на " Демократична България ", целяща да предотврати опитите за измами и операции в изборния ден, посредством набирането на и членове на Секционни изборни комисии. Тя стартира през април 2021 година при последните избори, в които се гласуваше по желание с хартиена бюлетина или машина, каквито ще са и идните. " Дневник " беседва за значимостта на ролята на покровителите в идните избори и провокациите пред самодейността с Надежда Бачева, част от нейния екип.

Г-жо Бачева, каква цел си слага " Ти броиш " за идните избори?

- " Ти броиш " е нашият опит да се оправим с подмяната на вота и с прелюдия безпорядък в изборните правила. Трябва всеки глас и всяка преференция да бъдат регистрирани. Имаме хора във всички секционни изборни комисии, като задачата в този момент е да има и покровители във всички секции, с цел да се предотвратят всевъзможни операции на вота. В случай, че няма задоволително доброволци, ще изпращаме покровители от огромните градове, които да покрият рисковите секции. Досега сме локализирали над 3000 рискови секции в цялата страна.

Колко покровители ще са нужни?

- Целта ни е да покрием всички секции. В момента има малко над 11600 секции, като те ще станат към 12 000 откакто се разкрият и всички преносими и характерни изборни секции. Затова търсим 12 000 души, които да пазят вота на всички гласоподаватели. Набираме също покровители, които да пазят вота на българските жители зад граница.

Колко хора са изявили предпочитание да бъдат покровители до този миг?
- Към 6 март са над 3000 души.

Какъв ще е смисълът на ролята съответно в този избор?

- Този път се сблъскваме с много сериозна обстановка при преброяването. Бюлетината и разписката от машината са с много друг размер, което ще затрудни самите преброители. Машината даже и да вади протокол, разписките също се броят. Освен това е значимо да се следи дали се регистрират преференциите, маркирани в бюлетината или разписката. Моето терзание е, че ще има много сбъркани протоколи, както при всички избори, в които гласуването не е на машина.

Какво би трябвало да направи искащият да бъде покровител?

- Всеки искащ може да се записва на страницата на " Ти броиш ". Нашите доброволци ще се свържат с него и ще го разпределят в секция. е формата за регистрация.

Предвидено ли е заплащане?

- " Ти броиш " е платформа, която записва доброволци. Не се планува заплащане за записалите се покровители. Но от дейното присъединяване на покровителите в изборния ден зависи бъдещето на България за идващите 4 години.

Освен покровители, търсите и членове на Секционните изборни комисии.

- Във формата за регистрация хората попълнят своите желания. След това нашите доброволци ги разпределят по СИК-овете. Ако СИК-овете са цялостни, им предлагаме да станат покровители.

Какво ще произтече за покровителите от въведеното от страната видеонаблюдение на броенето на гласовете?

- Видеонаблюдението в изборните секции ще се обезпечи от " Информационно обслужване ". Опцията е да се стриймва преброяването на бюлетините е разрешена от Изборния кодекс. Нашите покровители ще наблюдават да не се появят " механически проблеми ", които в действителност да са бойкот на видеонаблюдението.

На кого би трябвало да алармира гласоподавателят, в случай че забележи нередности?

- Избирателите, които виждат нередности, могат да подават сигнали до самата изборна комисия или непосредствено в РИК. В изборния ден гласоподавателите ще могат да подават своите сигнали и през приложението " Ти броиш ". Екип от адвокати обработва сигналите в действително време. Имаме богат опит и към този момент утъпкана пътека - това ни е петата акция " Ти броиш ".

Могат ли покровители от други партии да подават сигнали в " Ти броиш "?

- Да, несъмнено. Платформата е надпартийна и цели да има оптималната представителност. Както постоянно до момента, покровители на всички политически партии ще могат да подават сигнали през приложението. Ние не търсим единствено наши симпатизанти, търсим всевъзможни хора, за които е значимо изборите обезпечено да са почтени.

Как ще се действа с получените сигнали за нередности? Има ли резултат от тях при предходните гласувания?

- В изборния ден се предотвратяват стотици нарушавания, с помощта на сътрудниците адвокати от " Правен щит ". Нашите покровители имат техни контакти и са в непрекъсната връзка, в случай че има сигнали за нередности.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР