Thinking Out Loud e един от безапелационните хитове на Ед

...
Thinking Out Loud e един от безапелационните хитове на Ед
Коментари Харесай

Ед Шийрън не може да се отърве от дела за плагиатство

" Thinking Out Loud " e един от безапелационните шлагери на Ед Шийрън, за който той завоюва " Грами " за най-хубава ария на 2016 година

Клипът е гледан над 3,5 милиарда пъти в YouTube, а песента е слушана над 2 милиарда пъти в Spotify.

Сега обаче Шийрън беше заставен да се яви в съда в Ню Йорк, с цел да се пази против обвинявания в плагиатство, и то на международно известната класика на Марвин Гей " Let`s Get On ".

Това е третото дело против английския музикант за нарушени авторски права в последните няколко години - а Ед Шийрън счита, че повода за " пороя " от искове е обвързвана с негово неверно решение от 2017 година Но грешката не е музикална, а правосъдна.

За да отбрани авторството си на " Thinking Out Loud " в Ню Йорк, Шийрън свидетелства, че е основал песента, въодушевен от любовта сред неговите баба и дядо.

Той показва, че откакто записал песента, си помислил, че звучи като комбинация, заимствана от Ван Морисън, а не Марвин Гей.

Адвокатката му също показва, че " никой няма право на владеене върху главните музикални градивни детайли ": " Двете песни споделят сходна градация на акомпаниментите, която не предстои на авторско право и свободно може да се употребява от всички създатели на песни ".

Ищците са наследници на починалия Ед Таунсенд, който основава " Let`s Get On " дружно с Марвин Гей през 1973. Те наемат музикален специалист, който декларира, че акомпаниментите в двете песни са " на практика взаимозаемняеми ", въпреки да признава, че има забележими разлики в осъществяванията.

По време на чуванията обаче отбраната на фамилия Таунсенд залага на изненадващо " доказателство " - клип, в който Ед Шийрън извършва спонтанна композиция на " Thinking Out Loud " и известната ария на Гей.

Това, съгласно тях, било " признание за плагиатство ".

Пускането на записа предизвика гневна реакция от страна на музиканта: " Ако в действителност съм направил това, за което ме обвинявате, би трябвало да съм бил огромен глупак, с цел да изляза на сцена пред 20 000 души и да направя сходно нещо ".

" Повечето поп песни могат да се " наложат " една върху друга - като тръгнете от " Let it Be " и стигнете до " No Woman, No Cry ", разяснява той. Шийрън показва, че е напълно елементарно да стартира да пее едно парче и да прелее към друго, в случай че са в една и съща тоналност.

Решението въпреки всичко ще е на съда, който би трябвало да излезе с присъда до две седмици. Жалбата беше подадена още преди 5 години.

Ед Шийрън напълно не е единственият актуален музикант, който си има неприятности поради авторски права, само че той счита, че проблемите му са настъпили, откакто се е съгласил да подписа извънсъдебноспоразумение през 2017 година

Тогава офанзивата идва от композиторите Мартин Харингтън и Том Ленард, които " разпознават " детайли от своя ария в сингъла на Шийрън " Photograph " и го дават на съд за 20 млн. $.

Шийрън се съгласява да заплати избрана сума, с цел да приключи процеса, само че след това съжалява за решението си - тъй като то дава тласък на други създатели да претендират за компенсации поради композициите му.

През 2017 Шийрън взема решение да добави композиторите на песента " No Scrubs " на TLC към създателите на песента си " Shape of You ", откакто почитатели го упрекват в прекомерно заимстване от R`n`B шлагера от 1999 година

През 2022 година Шийрън е съден и от изпълнителите на парче на име " Oh Why ", които го упрекват в плагиатство на " Shape of You ". Единственото подобие сред двете песни е повторението на " oh why, oh why, oh why " / " oh I, oh I, oh I " в припева. Съдът приема причините на Шийрън и му присъжда 1,1 млн. $ правосъдни разходи.

Всички тези кавги очевидно се отразяват тежко на самия артист. След успеха в съда през 2022 година той разгласява пояснение в Instagram, в която споделя, че делата за плагиатство нанасят сериозна вреда върху музикалната промишленост.

" В поп музиката се употребяват избран брой ноти и доста малко акомпанименти. Съвпаденията няма по какъв начин да не се случат, откакто 60 000 песни се качват всеки ден в Spotify. Това са 22 милиона песни на година - а разполагаме единствено с 12 ноти ", споделя той.

Шийрън признава, че делата го натоварват прекомерно доста - както финансово, по този начин и душевен.

" Аз не съм юридическо лице. Не съм корпорация. Аз съм човешко създание. Аз съм татко. Аз съм брачен партньор. Аз съм наследник. Съдебните процеси не са прелестно прекарване ", споделя още той.
·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР