The New York Times подаде съдебен иск срещу Microsoft и

...
The New York Times подаде съдебен иск срещу Microsoft и
Коментари Харесай

New York Times съди Microsoft и OpenAI за нарушаване на авторски права

The New York Times подаде правосъден иск против Microsoft и OpenAI, компанията, която стои зад известния чатбот с изкуствен интелект ChatGPT, обвинявайки ги в нарушение на авторските права и корист с интелектуалната благосъстоятелност на изданието.

В подадената до Окръжния съд в Ню Йорк тъжба NYT декларира, че желае да потърси сметка от Microsoft и OpenAI за " милиарди долари законови и действителни вреди ", които счита, че му се дължат за " противозаконното прекопирване и потребление на неповторимо скъпи творби на The Times ".

Вестникът е една от многочислените медийни организации, които търсят обезщетение от фирмите, стоящи зад някои от най-усъвършенстваните общи модели за изкуствен интелект, за хипотетичното потребление на тяхното наличие за образование на стратегии.

OpenAI е основател на GPT - огромен езиков модел, който може да основава наличие в отговор на указания от потребителя. Той прави това с помощта на обществени уеб данни.

Това основава алтернатива за медийните издания, които откриват, че тяхното лично наличие се употребява и премисля от генеративни модели на изкуствен интелект като ChatGPT, Dall-E, Midjourney и Stable Diffusion. В редица случаи наличието, основано от тези стратегии, може да наподобява сходно на истинския материал.

В отговор на това OpenAI се пробва да разсее опасенията на издателите на вести, написа CNBC. През декември тя разгласи партньорство с Axel Springer - компанията майка на Business Insider, Politico и европейските издания Bild и Welt - която ще лицензира наличието си за ChatGPT против възнаграждение.

В желае си NYT упреква Microsoft и OpenAI в основаването на бизнес модел, учреден на " всеобщо нарушение на авторските права ”. Вестникът декларира, че системите за изкуствен интелект на фирмите са " употребявани за основаване на многочислени репродукции на интелектуалната благосъстоятелност за основаване на GPT модели, които употребяват и в доста случаи резервират огромни елементи от подлежащите на авторско право изрази, съдържащи се в тези творби. "
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР