The Economist: Китай излиза на първо място по износ на

...
The Economist: Китай излиза на първо място по износ на
Коментари Харесай

САЩ и ЕС са принудени да приемат нови правила

The Economist: Китай излиза преди всичко по експорт на коли в света

Китайските коли стават все по-популярни освен в Русия, само че и в целия свят: те даже надминаха японските по продажби. Търсенето на електрически коли също пораства: през четвъртото тримесечие БИД изпревари американската “Тасла ”. Каква е тайната на новото икономическо знамение и могат ли известни европейски марки да устоят на конкуренцията.

Безпрецедентен скок

Според оценки на Китайската асоциация за леки коли националният експорт през предходната година е бил рекордните 5,26 милиона автомобила. Цифрата за някогашния водач, Япония, е към четири милиона. “Уолстрийт Джърнъл ” го назова „ тектонична смяна “.

Ръстът се дължи главно на коли с мотори с вътрешно горене. И търсенето в Русия изключително оказа помощ. Благодарение на отдръпването на западните компании и глобите покупките от Китай са се нараснали най-малко пет пъти, оповестява изданието. Според митническата работа единствено през първата половина на 2023 година износът е повишен с 543 %, а съветският пазар е станал най-големият за китайските снабдители.

В Европа електрическите коли се купуват на драго сърце - и БИД изпревари американската “Тесла ”. “Економист ” съобщи, че западните политици са съществено загрижени за китайската агресия. Почти една пета от съкращенията на работни места в промишлеността се дължат точно на това, уверени са са анализаторите, а възбраната на Европейски Съюз за коли с мотори с вътрешно горене от 2035 година единствено ще утежни обстановката.

Китайската асоциация на производителите на коли (КАПА) отбелязва известността на марките САИК, “Чери ”, “Чанган ”, “Грейт Уол ”, “Джили ” “Донфън ”, БИД и БАИК. Китай управлява осем % от европейския пазар - в кратковременен проект няма опасност за други марки. Въпреки това Европейската комисия стартира следствие против производители на коли от Китай, а Съединени американски щати възнамеряват да усилят вносните мита. Те са уверени, че Пекин не играе по разпоредбите.

Нелоялна конкуренция

КНР в действителност има нещо, което липсва на доста съперници. На първо мястособствени никел и литий, нужни за електрическите транспортни средства. Китай е водач в преработката на литий и производството на акумулатори. Шест от десетте най-големи снабдители на акумулатори са китайски. Само КАТЛ има една трета от международните доставки.

Според разнообразни оценки делът на Китай в международния пазар доближава 80%. Пекин признава значимостта на естествените запаси и от ден на ден влага в техния рандеман. ви разрешава да поддържа локалния бизнес и да печели пари от експорт. Търсенето нараства с десетки проценти годишно.

Друг коз е микроелектрониката. Милиарди долари вложения помогнаха за определяне на производството на полупроводници, а американските наказания не проработиха през 2022 година Програмата за субсидиране избави фирмите на неконкурентна цена, а софтуерната бездна беше бързо преодоляна.

„ От 2016 година до 2022 година държавното управление отдели 57 милиарда $ за поддръжка на производството на коли с хибридни и електрически мотори, а от 2023 година е в действие стратегия за данъчни тласъци и дотации “, напомня групата компании “Автоспец Център ”.



Тайната на триумфа

Китайските електрически коли са приблизително с 20% по-евтини от техните американски и европейски аналози. Експертите означават и доста повишение на качеството. " Преди имаше признаци на занаятчийство, само че сегашните модели се отличават с висока софтуерна просвета и надеждност. Те са добре оборудвани и съединени съгласно настоящата мода. Дори като се вземат поради някои проблеми като релативно бързото изхабяване на тръбите за гориво или замръзването на електрониката тази зима, статистиката е доста добра “, споделя Сергей Власов, специалист по автомобилния бизнес на банка “Откритие. ”

Анализаторите са съгласни, че главното преимущество на Китай са неговите солидни и налични новаторски технологии. В междинния ценови сегмент потребителите са привлечени от опцията да получат по-продуктивна кола, в това число по обсег и мощ, с доста спомагателни премиум разновидности. Например система за масаж на седалката на лидера или панорамен покрив.

Генералният шеф на компанията “Бери Авто ” Ислам Алсултанов също показва забележителен прогрес в дизайна. Участието на задгранични експерти направи допустимо основаването на коли, които дават отговор на интернационалните стандарти и усети. Така електрическият кросоувър “Сий Лайън-7 ” на БИД е създаден от някогашния основен дизайнер на “Ауди ” и “Ламборджини ” Волфганг Егер. В същото време цените на електрическите БИС стартират от 12 хиляди $, а “Тесла ” от Съединени американски щати ще коства най-малко 39.

" Нарастващата известност на китайските модели е сериозна опасност за автомобилната промишленост на други страни, изключително в сегмента на електрическите транспортни средства. Китайците влагат интензивно в създаването на системи за самостоятелно шофиране. Агресивна маркетингова тактика и дарба за бързо адаптиране към условията на пазара ги вършат съществени съперници на международната сцена “, счита Алсултанов.

Европейските марки имат дълга история и вярна войска от почитатели. Прилично качество и налична цена обаче вършат китайските марки мощни съперници, изключително на разрастващите се пазари. Изчислено е, че през идващите три до пет години китайската автомобилна промишленост ще удвои каузи си от международния пазар.

Превод: В. Сергеев

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР