Thammakaset: Тайландският птицевъд губи 36-ото си дело за клевета

...
Трима тайландски активисти за правата на човека бяха признати за
Коментари Харесай

Трима тайландски активисти за правата на човека бяха признати за невиновни за наказателна клевета в публикации в социалните медии.

Птицевъдният бизнесмен Чанчай Феампхон обвини жените, че публикуват коментари в подкрепа на други, които той е съдил.

Коментарите бяха относно предполагаемото малтретиране на работници мигранти в неговите фабрики за преработка на пилешко месо.

Г-н Pheamphon е загубил всички с изключение на едно от 37-те дела, които е завел, което е рекорд за Тайланд, където ищците могат да съдят за клевета доста лесно.

Той твърди, че хората, които четат публикациите на активистите в кампанията, може да бъдат насърчени да отидат на 107-секундно видео, направено от правозащитна група, която според него е го оклевети.

Във вторник в съда съдията произнесе присъдата си за по-малко от 10 минути. За да намерят това видео, хората ще трябва да кликнат върху няколко връзки, каза той. Той заключи, че няма основания за осъждане на обвиняемите.

"Не мога да кажа, че съм доволен от присъдата, защото не смятам, че съм направил нещо нередно от самото начало и ищецът дори не трябва да ме съди“, каза един от ответниците, Ангхана Неелападжит, след като напусна съда.

Член на Националната комисия по правата на човека на Тайланд, тя беше изправена пред затвор до осем години. Тя беше освободена заедно с Puttanee Kangkun и Thanaporn Saleelphol.

На съда отне почти четири години от подаването на жалбата за клевета, за да стигне до това, което изглежда като почти неизбежна присъда. За обвиняемите това е било стресиращо и скъпо изпитание. Г-жа Ангхана води кампания срещу несправедливостите, откакто съпругът й Сомчай, адвокат по правата на човека, беше отвлечен и изчезна преди 19 години. Тя е назначена в работната група на ООН за насилствени или неволни изчезвания.

Наказателните закони за клевета в Тайланд отдавна са критикувани за задушаване на свободата на словото. Те са описани от някои като легален кървав спорт, използван от политици и бизнесмени, по-специално срещу журналисти и активисти, които публикуват нещо негативно за тях.

"Изгубихме четири години", каза г-жа Angkhana. „Похарчихме толкова много пари за наемане на адвокати или пътни разходи. Това беше такава травма, засяга психическото [здраве] и работата ми. Това е нещо, което не може да бъде измерено.

Младите радикали разклащат Избори в Тайланд

Много страни определят клеветата - публикуването на коментари, за които се прецени, че увреждат репутацията на лице или организация - като престъпление. Но в много малко се използва и злоупотребява толкова щедро, колкото в Тайланд Правозащитната група Article 19 казва, че тайландската статистика показва, че 25 000 наказателни дела за клевета са били заведени в съдилищата от 2015 г. насам, което според ООН се равнява на съдебен тормоз.

Съгласно тайландското законодателство истината не е защита в дела за клевета. Дори ако това, което е казал ответникът, е доказуемо вярно, дори ако ищецът признае, че е вярно, ответникът пак може да бъде признат за виновен, освен ако не може да докаже, че има обществен интерес за публикуване.

Ищците не трябва да убеждават полицията или прокурор да се заемат със случая - те могат да отнесат жалбата си директно до съда, на много малко разходи и тайландските съдии почти винаги ги съдят, независимо от заслугите им. След това ответниците трябва да поемат значителните разходи за получаване на правно представителство в дела, които могат да продължат няколко години, и тези разходи не се възстановяват дори ако спечелят делото.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР