Тези за най-близките роднини остават без ограничения Таван до 5000

...
Тези за най-близките роднини остават без ограничения Таван до 5000
Коментари Харесай

НС реши Таван до 5000 лв обезщетение при смърт на пътя за далечни роднини

Тези за най-близките родственици остават без ограничавания

Таван до 5000 лева неимуществено обезщетение при гибел на пътя за далечни родственици, гласоподава дефинитивно Народното събрание с промени в Кодекса за застраховането, заяви Нова телевизия, цитирайки Българска телеграфна агенция. Този таван ще важи до приемане на разпоредба за установяване размера на компенсациите за имуществени и неимуществени вреди в резултат на телесно увреждане на потърпевшо лице и за установяване размера на компенсациите за имуществени и неимуществени вреди на повредено лице вследствие гибелта на потърпевшо лице.

Предложението за лимита е на ръководителя на бюджетната комисия Менда Стоянова, като първичната й концепция беше и за ограничаване до 20 000 лева за брачен партньор, деца, родители. В момента за околните роднини няма предел на компенсацията. В случай на гибел на потърпевшото лице компенсацията все още на гибелта на брачен партньор или лице, с което умрелият е бил в общуване на брачен начала, дете, включително осиновено или отглеждано дете, родител, в т.ч.осиновител или отглеждащ, се дефинира еднократно в размер, според методиката, одобрена с наредбата. Стоянова разясни, че след приемането на наредбата ще бъде явен и съответният размер, а задачата на предлагането й е " Гражданска отговорност " да не нарастне фрапантно за 3 млн. български автомобилисти, тъй като, в случай че бъде отхвърлено, има огромна възможност размерът й да скочи двойно.
От " Атака " се оповестиха срещу механичното ограничаване на застрахователните награди посредством разпоредба. По-далечните родственици, предявили към този момент искове с искания /от 21 юни т.г. до влизане в действие на промените/, надхвърлящи тавана, могат да отдръпват своите искове без единодушието на ответника и без да носят отговорност за разноските за прекратената част от желае, планува Народно събрание. В период до 31 декември 2019 година всеки осигурителен брокер би трябвало да показа в КФН настоящ лист на членовете на управителния си орган.

Гаранционният фонд взе участие и спомага за действието на наложителна застраховка " Гражданска отговорност " на автомобилистите в държавите-членки и в страните, подписали Многостранното съглашение посредством присъединяване си в контракти, настоящи сред техните гаранционни фондове, компенсационни органи, осведомителни центрове или в системата " Зелена карта ".

Срещу тавана на компенсацията главно бяха от Българска социалистическа партия. Пенчо Милков уточни, че текстът пази само интереса на застрахователите. Слагането на таван, като се изключи че нарушава правата на жителите, само че и свободата на съда да дефинира компенсацията, акцентира той. Милков упрекна ръководещите, че желаят да претворят страданията в методика. Истинският проблем, по думите му, е, че от българските застрахователи изтичат огромни суми за компенсации в чужбина.

Опонира му Йордан Цонев /ДПС/, който напомни, че в случай че застрахователят банкрутира, задължението се поема от Гаранционния фонд. Посъветва и ГЕРБ да не хвърля казуса, горещия картоф, в Народното събрание, тъй като има правилник, съгласно който решението би трябвало да е на КФН. През цялото време, откогато казусът стана публично притежание, запитвам къде е ръководителят на КФН, означи Цонев.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР