Тези цифри като цяло съответстват на резултатите от октомврийско проучване

...
Тези цифри като цяло съответстват на резултатите от октомврийско проучване
Коментари Харесай

Секретно от Кремъл: 55% от руснаците са за преговори с Украйна, само 25% са за продължаване на войната

Тези числа като цяло подхождат на резултатите от октомврийско изследване на Левада център, единственият огромен самостоятелен социологически център в Русия. В отчета на Левада 57% от респондентите са за или по-скоро за мирни преговори; " за " и " по-скоро за " продължение на военните дейности - 27%.

.

В същото време, съдейки по затворените социологически изследвания на FSO, отношението на руснаците към войната внезапно се е влошило в последно време. През юли 2022 година социологическите изследвания посочваха, че единствено 30% от руснаците са за мир с Украйна.

Според два източника, близки до президентската администрация (AP), заради тази причина съветските управляващи възнамеряват да лимитират броя на откритите анкети за отношението на руснаците към войната (преди това да вземем за пример постоянно се организираха от държавата).

„ Сега всичко е допустимо, по-добре е да не го вършим “, акцентира източникът на Meduza, непосредствен до Кремъл. Един от политическите технолози, сътрудничещи на президентската администрация, също сподели, че в този момент „ е по-добре да не се дава динамичност на отношението на руснаците към войната “.

Директорът на Левада център Денис Волков показва, че броят на руснаците, които се застъпват за договаряния с Украйна, стартира бързо да пораства след оповестяването на мобилизацията на 21 септември: Това е нежеланието на жителите персонално да вземат участие във военните дейности. Тяхната поддръжка за боевете остава висока, само че желанието персонално да вземат участие в това измежду хората е много малко.

Освен това поддръжката през цялото време е декларативна на фона на това, че хората я възприемат като нещо, което не ги визира – „ животът продължава и даже става по-добър “. Сега рисковете са нарастнали и хората желаят договарянията към този момент да стартират. В същото време към този момент болшинството към момента го оставя на милостта на управляващите: „ Бихме желали, само че те ще решат “.

Социологът Григорий Юдин също свързва повишаването на броя на последователите на договарянията с мобилизацията. Според него през есента руснаците са се сблъскали с „ разрушаването на всекидневието и възприятието за заплаха “. Друг мотив за руснаците в интерес на договарянията Юдин счита „ загубата на религия в успеха заради провалите на фронта и неналичието на безапелационна доктрина за това, по какъв начин тъкмо Русия ще победи “.

„ В същото време не бих се изненадал, в случай че това е съчетано с остро възприятие за заплаха за страната. В смисъл, че договарянията и последващата заверка на анексията на нови украински територии, би трябвало да обезпечат страната “, добави той.

Според Юдин такова неодобрение от хода на войната може да се назова по-скоро „ апатично “. Въпреки това той не изключи опцията за антивоенни митинги: „ Протестите не пораждат, тъй като хората мислят нещо, а тъй като пораждат благоприятни условия за тях. Протестният капацитет в Русия към този момент е доста висок. Когато има благоприятни условия, ще има митинги. Възможно е чакането да не е толкоз дълго.

Според източници на Meduza, близки до Кремъл, самите управляващи не имат вяра, че в близко бъдеще в Русия ще се разпрострат всеобщи антивоенни демонстрации. Събеседниците обаче признават, че в този момент " е по-добре да не нажежаваме ситуацията и да не дразним хората още веднъж ". Държавни и проправителствени медии към този момент са получили рекомендации " да не пускат тематиката за войната " и да се съсредоточат върху " по-положителен дневен ред ".

Политологът Володимир Гелман споделя, че динамичността на съветското отношение към войната надали ще тласне съветските управляващи към съответни договаряния с Украйна. Очевидно съветската страна „ не е подготвена да направи отстъпки “, припомня Гелман: „ И като цяло вероятностите за договаряния зависят от хода на военните дейности, а не въобще от желанията на участниците в допитването “.

Путин в действителност не е подготвен да се откаже от претенциите си към украинска територия и с намеците си за договаряния единствено се пробва да завоюва време за подготовка на нова атака. Според източници от Кремъл Путин не се е отказал от проектите си и тази зима в Русия е допустима „ нова вълна “ на готовност.

 

Превод: Фрог нюз

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР