Тези смени не са реформи, те са политически промени, които

...
Тези смени не са реформи, те са политически промени, които
Коментари Харесай

Бившият зам.-министър Филип Гунев: Смените в службите не са реформи, а политически промени

" Тези смени не са промени, те са политически промени, които станаха традиция в България. Всяко ново правителство сменя шефовете на всички служби, значими секретари, регионални шефове на Министерство на вътрешните работи. Това води само до политизация на тези структури, не съм чул към този момент ясни промени, с изключение на поръчки. Как тъкмо и какво тъкмо считат да вършат ръководещите не съм чул, нито има обяснено в техните програмни документи. Това не е никаква промяна ", изрично заяви бившият зам.-министър на Министерство на вътрешните работи Филип Гунев в студиото на " Денят ON AIR ".

По негови думи в закона не са заложени никакви прецизни критерии. " Обикновено се отстраняват някакви опитни хора, без значение по какъв начин са се издигнали, в случая с основния секретар. Много бързо някой може да направи кариера и да се изстреля на позицията на основен секретар, същото се отнася и за регионални шефове ", разяснява още Гунев.

" Министрите са принудени да си сменят и назначават хора, на които имат доверие. Този министър ясно си сподели на тези хора им не вярвам, ще си назнача мои хора. Тъй като в системата няма справедливи критерии за оценка на работата на тези хора, единственото, което остава, е някаква форма на персонално доверие ", сподели още бившият зам.-министър на МВР пред Bulgaria ON AIR.

Според него страната няма никаква резистентност поради " политизацията на администрацията ".  " Шефове на Национална агенция за приходите и " Митници " биват сменяни. В другите страни също има политизации, само че има някаква резистентност на тази администрация. Може да бъде такава чрез устойчиви системи за кариерно развиване, по този метод ги контролираш и те са предпазени от политически промени. Ако се направи промяна, където шефове на служби и основен секретар да бъдат на мандатен принцип, само че и да бъдат променяни с квалифицирани болшинства, доста бързо ще бъде прекъсната тази такава честа политическа чистка по върховете ", счита Гунев.

По негови думи, с цел да се направи всичко това, би трябвало да има построени структури за надзор на службите.

" За момента нямаме построени структури за надзор върху служби и в Министерство на вътрешните работи. Министър Демерджиев, който сега разяснява, че се прави политическа чистка, предходната година, като уволни всички шефове на районни ръководства в София, сподели това не е политическо, имам причини. В системата на Министерство на вътрешните работи няма построена система за справедлива оценка за работата на тези хора. Те ще бъдат сменени с близкия окръжаващ кръг на настоящия министър ", добави още Гунев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР