Тези продукти няма да ви убият, но консумацията им не

...
Тези продукти няма да ви убият, но консумацията им не
Коментари Харесай

Активни потребители: В саламите Бургас има много безсмислени съставки

Тези артикули няма да ви убият, само че потреблението им не е потребна за здравето, изясни Сергей Иванов

Механично отделено месо, нишесте, прат, колаген и доста други съставки са били отрити при проби на 25 шпекови колбаси с марка „ Бургас “. Тестовете са направени от Асоциация „ Активни консуматори “. „ Оригиналната рецепта за този тип колбас съдържа единствено 4 съставки. В някои от продуктите на пазара обаче са открити до 23 съставки, някои от които са изцяло безсмислени “.

Това сподели Сергей Иванов от „ Активни консуматори “, предава. Той акцентира, че във всички колбаси с марка „ Бургас “ е открита захар или нейни производни. Те се влагат в продуктите, тъй като въздействат на мозъка и ви карат да ядете повече, сподели Сергей Иванов.

В изследваните артикули са открити още малтодекстрини, нишесте, протеинови изолати/хидролизати/екстракти, растителни фибри, фуражни добавки от овес, останки от млечната промишленост и глутамат, допълват от „ Активни консуматори “. Сергей Иванов акцентира, че „ тези артикули няма да ви убият, само че потреблението им не е потребна за здравето “.


Шпековият колбас с името Бургас е част от комунистическото минало на България. Както и доста други остатъци от историята той се е трансформирал в легенда и предизвика носталгични асоциации. Рецептата за този салам е създадена някъде в предишното, когато приготвянето на колбаси е централизирано в огромните регионални предприятия. Оригиналният производител е Родопа-Бургас.

Автентичната рецепта е доста елементарна: едросмляно (3 до 30мм късчета) свинско (60%) и говеждо (40%) месо, сол, натриев нитрит за консервант, подправки (основно черен пипер на зърна) и вода.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР