Тези млади хора са израснали с Меркел. Тя е като

...
Тези млади хора са израснали с Меркел. Тя е като
Коментари Харесай

Младите германци се обединяват зад "баба" Меркел

" Тези младежи са израснали с Меркел. Тя е като баба за това потомство ". Така професор Манфред Гюлнер, който управлява социологическия институт Forsа, разяснява пред в. " Файненшъл таймс " за какво младите германци стоят зад кандидатурата на Ангела Меркел за четвърти мандат.

По традиция гласоподавателите сред 18 и 24 години избират социалдемократите и Зелените, само че през 2013 година чарът на Меркел ѝ завоюва поддръжката на болшинството младежи. Сегашните изследвания демонстрират същата наклонност. Допитване на Forsa от юни демонстрира, че 57% от германците на възраст сред 18 и 21 години желаят тя да е канцлер, спрямо 53% от всички гласоподаватели.

" В последните години те поддържат Меркел персонално. При бежанската рецесия поддръжката ѝ измежду младите не падна толкоз доста, колкото измежду всички. Явно те стоят зад нейния демократичен метод ", споделя Улрих Шнееклот, шеф на изследователската организация Kantar Public.

Меркел втвърди позицията си по отношение на бежанците и миграцията, разтревожена от недоволството на консервативните си последователи. Но не изгуби демократичната си аура измежду младите, а влизането на Доналд Тръмп в Белия дом ги сплоти към нея още повече.

В същото време главният ѝ съперник – социалдемократът Мартин Шулц, има поддръжката на 21% от германците сред 18 и 21 години.

Възрастните гласоподаватели обаче са повече – 47 млн. души са над 40 години, до момента в който 21.6 млн. са по-млади. По-възрастните са и по-активни в гласуването, както и по-консервативни. През 2013 година Християндемократическият съюз на Меркел получи 32% от гласовете на хората сред 18 и 24, само че 52% от германците над 70 години.

Фотогалерия: Политическите обрати в света през 2016 >
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР