Тези коли са гладки и ниски, за да преодоляват въздушното

...
Тези коли са гладки и ниски, за да преодоляват въздушното
Коментари Харесай

Щурите модели на първите съветски състезателни автомобили

Тези коли са гладки и ниски, с цел да преодоляват въздушното противодействие и да развиват оптималната скорост.

Скоро откакто е изобразен автомобилът, оптималната скорост се трансформира в цел за доста автомобилни конструктори. Съветските дизайнери също се включват в конкуренцията.

През 1937 година Московският централен авто състезателен клуб конструира двуместния състезателен автомобил „ ГАЗ А ЦАКС “. Той форсира до 131,1 км/ч.

 ГАЗ-ЦАКС

ГАЗ-ЦАКСАрхивна фотография

 ГАЗ-ЦАКС

ГАЗ-ЦАКСАрхивна фотография

Друг състезателен автомобил на име „ ГАЗ ГЛ-1 “ е показан през 1938 година. Той е основан на ГАЗ М1 – пътнически автомобил, който се създава всеобщо в Съюз на съветските социалистически републики от 1936 до 1943 година. В съпоставяне със общоприетия пътнически автомобил спортната версия е с доста по-дръзка визия. ГЛ-1 развива скорост до 147,84 км/ч.

 Първият автмобил ГАЗ на Ев­ге­ний Аги­тов от 1938

Първият автмобил ГАЗ на Ев­ге­ний Аги­тов от 1938Архивна фотография

 ГАЗ-ГЛ-1 (1940 г.) в столичния ГУМ

ГАЗ-ГЛ-1 (1940 г.) в столичния ГУМРамил Ситдиков/Sputnik

Разработването и производството на спортни коли в Съюз на съветските социалистически републики спира с експлоадирането на Втората международна война и е възобновено едвам след края ѝ през 1945 година. След войната московският инженер Александър Пелцер предлага план на извънредно необикновен спортен автомобил, който съгласно него може да счупи тогавашните международни върхове за скорост.



„ Звезда “Архивна фотография

Според концепцията на дизайнера това би трябвало да е изцяло нов автомобил, който не е основан на нито един действителен модел, създаван всеобщо в Съюз на съветските социалистически републики. Пелцер има вяра, че с цел да доближи оптималната скорост, новата кола би трябвало да бъде конструирана особено за тази цел.



„ Звезда “Архивна фотография

След като концепцията е утвърдена от страната, автомобилът е създаден единствено за пет месеца. Новата спортна кола е кръстена „ Звезда “ и от двете ѝ страни има изрисувани червени звезди.



„ Звезда “Архивна фотография

„ Звезда “ е с изчистена аеродинамична форма, без плоски повърхности и остри ъгли.



„ Звезда “Архивна фотография

Съветският състезателен автомобил е в крайник с интернационалните трендове: всички конструктори на спортни коли по това време считат, че въздушното противодействие може да бъде понижено посредством подобаваща форма на корпуса. Например, Mercedes-Benz W125 Rekordwagen е с сходна контрукция.

 W125 Rekordwagen

W125 RekordwagenMorio (CC BY-SA 3.0)

Освен аеродинамичната форма, „ Звезда “ е и доста ниска: тя е единствено на 720 мм от земята и е под кръста на човек със междинен растеж. Колата е с мотор с мощ 30 конски сили.

На 23 септември 1946 година „ Звезда “ е изкарана за първия си курс. Колата демонстрира дребни дефекти и пробата оказва помощ да се настрои карбураторът и да се дефинират точните пропорции на бензола и алкохола – двата съставния елемент на горивото, на което върви колата.

Седмица по-късно „ Звезда “ съумява да развие скорост от 148 км/ч по Минската автомагистрала в Москва.

Година по-късно конструкторите създават нов модел на име „ Звезда-2 “. Новата кола е с нова скоростна кутия, усъвършенствана система за изстудяване на мотора и нов мотор с мощ 42 конски сили. По време на тестванията колата съумява да форсира до 159,5 км/ч.

След модернизацията автомобилът е прекръстен на „ Звезда-3 “. Той е с нов мотор с мощ 64 конски сили и развива скорост от 205 км/ч.

 Звезда-М-НАМИ

Звезда-М-НАМИАрхивна фотография

Последният модел от серията „ Звезда “ е „ Звезда-6 “. В съпоставяне с предходните модели той е с очевидно продължен корпус. Максималната му скорост е единствено 182,8 км/ч. В края на 1962 година конструкторското бюро за високоскоростни коли е закрито и производството на пробни спортни коли е прекъснато.

източник: RUSSIA BEYOND
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР