Тези които се движат без винетки ще срещнат от Нова

...
Тези които се движат без винетки ще срещнат от Нова
Коментари Харесай

70 лева такса за шофиране без винетка, 300 лв. - ако не платите глобата

Тези които се движат без винетки ще срещнат от Нова година много рестриктивни ограничения, откакто се вкара електронната винетка ". Така Дончо Атанасов от Управителния съвет на Агенция Пътна инфраструктура разяснява пред bTV новите наказания по отношение на винетния надзор, обсъждан в Народното събрание с измененията в Закона за придвижване по пътищата.

70 лева ще бъде обезщетителната такса за водачи без винетка, само че санкцията не се анулира.
Ако таксата не бъде платена, водачите би трябвало да заплатят 300 лева санкция. Допълнителна рестрикция са годишните механически прегледи на коли, които нямат годна винетка. Опциите за закупуване на винетки са разширени.

В годините, с помощта на взаимния надзор дружно с КАТ, приходите от винетки непрекъснато се усилват. Тази година те са над 26 млн. лева повече спрямо 2017 година.

Тежкотоварните коли, преминаващи през страната, на процедура не е допустимо за директния трафик да не закупят винетка. С леките коли е по-сложно изключително в случай че на границата се натрупат коли, акцентира Атанасов. Това основава спомагателни компликации по контролно-пропускателните пунктове. Водачите със остарели винетки няма да бъдат глобени, в случай че стикерът е в период, увери Атанасов.

Над 900 души в структурата на АПИ ще бъдат ангажирани с новите условия за винетките. " Ще се употребяват и всички благоприятни условия на всички контрагенти, които до момента са разпространявали винетки, с цел да може системата да се резервира такава, каквато е била ", разяснява Атанасов.

Няма да има изненади в цената на винетките, счита той.

По отношение въвеждането на самостоятелна експертиза на пътищата Атанасов разяснява, че тя би трябвало да се реализира въз основата на закони. При инспекция от Европейска комисия, която краткотрайно реализира активността, отново се стига до националното законодателство, безапелационен бе той.

За да се реализира по-качествено строителство на пътища, е нужен разговор с виновните институции по нормативната уредба, счита Атанасов. Нормативните документи спъват и не дават опция интервалът на самото строителство да бъде по-дълъг, изясни Атанасов. Гаранционните интервали дават опция дефектите да бъдат отстранени в период. Атанасов се учудва на инспекции на по-стари пътища на над 20 години.

Зимното поддържане на България е на много високо равнище, счита Атанасов и увери, че пътната настилка в страната през зимния интервал ще бъде добре поддържана.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР