Тези, които са чували за Кама Сутра, няма как да

...
Тези, които са чували за Кама Сутра, няма как да
Коментари Харесай

Бедрата се използват като клещи: Тайните на Кама Сутра

Тези, които са чували за Кама Сутра, няма по какъв начин да не си зададат въпроса по какъв начин половото държание през вековете е формирало цивилизацията ни такава, каквато я познаваме. 

Когато множеството хора си помислят за Кама Сутра, в съзнанието им изникват облици на екстатични оплетени двойки. Но истината е, че този изпитан от времето текст е доста, доста повече от античен предходник на " Радостта от секса ".

Наръчник за живота и любовта

Написана на санскрит, свещения език на хиндуизма, " Кама Сутра " ( " Принципи на любовта " ) е просторен текст, който обгръща всички аспекти на романтиката, съблазняването и щастието. Сексът е единствено един от съставените елементи на този метафизичен алманах. И надалеч не е фокусиран върху богато украсени изображения на съвокупляващи се двойки, оригиналът на Кама Сутра даже не съдържа илюстрации.

Текстът, включващ седем книги, е извънредно обстоен и обгръща всичко - от това по какъв начин да разберете дали някой ви намира за прелъстителен и по какъв начин да флиртувате, до динамичността на брака и фамилния живот. Когато текстът се занимава със секса, той преглежда доста деликатно и най-малките тънкости на акта, като съвсем правосъдно проучва всичко - от метода, по който телата си взаимодействат, до звуците, които влюбените издават, до момента в който са в разгара на пристрастеността.

Внимателно са разказани другите категории стенания, в това число " циврене ", " бръщолевене ", " ридание " и " вик ". Всъщност създателят умно ни припомня, че " крясъци като тези на гълъбите, кукувиците, зелените гълъби, папагалите, пчелите, маврудите, гъските, патиците и пъдпъдъците са значими разновидности за потребление в стоновете ".

Писателят е също толкоз придирчив и към описанието на половите пози, като посочва една от забележителните им разновидности - " въртяща се пълзяща ", а в един миг разказва по какъв начин " бедрата се употребяват като клещи ".

Макар да е написана преди хиляди години, Кама Сутра е също по този начин поразително отворена, прогресивна и не се опасява да провокира обществените ограничавания. В нея има цели раздели за това по какъв начин да изневерим, в това число тактики за съблазняване на непознати сътрудници. В текста се разискват и еднополовите връзки, както и хората, които се опълчват на половите правила и въплъщават " трета природа ".

Пред Би Би Си Уенди Донигър, водеща изследователка на " Кама Сутра ", приказва за този аспект на книгата и акцентира, че " концепциите за пола са изненадващо съвременни... а стандартите за женската и мъжката природа са ненадейно фини. Тя разкрива и отношение към образованието на дамите и половата независимост, както и неосъдителни възгледи за хомосексуалните актове, които са поразително по-либерални от тези в други текстове в антична Индия ".

Произходът на текста

Не знаем тъкмо по кое време е написана Кама Сутра, въпреки че нормално се счита, че е написана някъде през III век. Авторството се приписва на индийския мъдрец Ватсияна, чийто живот е съвсем цялостна мистерия за нас, макар че се счита, че е живял и работил в античния индийски град Паталипутра, който през днешния ден се назовава Патна.

В текста създателят разказва себе си като " набожен възпитаник ", който е " напълно зает със съзерцанието на Божеството ". Това допуска, че създателят на тази най-известна " мръсна книга " в историята в действителност е бил безбрачен.

Възникване на Запад

През многото епохи след основаването си Кама Сутра е възприета като съществена част от индийския книжовен канон, като по време на епохата на Моголската империя с обич се вършат илюстровани издания. Но по какъв начин от произведение на езотеричната азиатска мъдрост тя се трансформира в непрекъсната част от международния попкултурен пейзаж - безпределно преиздавана, интерпретирана и пародирана?

Това значително се дължи на напъните на викторианския откривател и публицист сър Ричард Бъртън. Един от най-влиятелните учени ориенталисти по това време, неговите завършения включват пътешестване до Мека, преоблечен като мюсюлмански поддръжник, и поход до Големите африкански езера.

В многочислените му писания се срещат и разбиващи табута отзиви за сексуалността. Само един образец: той имал податливост да записва размера на пениса на мъжете в другите елементи на света. Така че не е изненадващо, че е бил удивен от Кама Сутра, като през 1883 година си сътрудничи с индийските учени Бхагван Лал Индраджи и Шиварам Парашурам Бхиде, с цел да основат версия на британски език.

Трайно влияние

Издаването на " Кама Сутра " в Обединеното кралство е било самоуверен ход, като се има поради какъв брой строги са били викторианските закони за непочтено държание. За да заобиколи капризите на своето време, Бъртън поръчва книгата да бъде отпечатана " единствено за частно разпространяване " посредством измислена организация, която назовава Лондонско общество на Кама Шастра.

Културното ѝ влияние е съвсем неотложно. Всъщност в края на викторианската ера книгата става необятно публикувана като пиратско издание, като в незаконните издания постоянно липсва каквото и да е споменаване на самия Бъртън. Влиянието и легендата за нея нарастват експоненциално, когато тя е " публично " оповестена във Англия и Съединени американски щати през 60-те години на ХХ век, тъкмо в точния момент, с цел да съвпадне със половите и културните революции, които се популяризират на Запад.

Емблематичен артефакт на епохата на " свободната обич ", книгата има непрекъснато изменящо се значение за учените: като завладяващо изложение на античните индийски обществени нрави, като протофеминистки етюд и - във връзка с изданието на Бъртън - като удивително произведение на викторианската ориенталистика.

Разбира се, що се отнася до елементарните хора и потребителите на попкултура, " Кама Сутра " вечно ще остане нарицателно за амбициозни подвизи в спалнята. Макар че за текста сигурно повече се приказва, в сравнение с се чете, неговото завещание може да се види във всичко - от филми и порнофилми до - може би неизбежно - водеща марка презервативи.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР