Тези избори трябва да бъдат Рубикон, между миналото /ГЕРБ и

...
Тези избори трябва да бъдат Рубикон, между миналото /ГЕРБ и
Коментари Харесай

Илиян Василев: Предизборната коалиция между ПП и ДБ е силен мобилизационен ход. Дано ПП оценят и приемат

Тези избори би трябвало да бъдат Рубикон, сред предишното /ГЕРБ и ДПС/ и бъдещето /прореформистките и антикорупционни сили/. В този смисъл те ще бъдат черно бели, екзистенциални, цивилизационни и така нататък Изборите за огромната истина, а не за детайлностите.

В тази борба значение има първото място и оптимално огромната победа на изборите, оптималния брой гласове в Парламента, а не обособените спефицики на партиите. В българската история има един сполучлив опит - този на ОДС, които завоюваха изборите през 1977 година и съумяха да обединят цялото разнообразие от разнообразни сили и да ръководят 4 години. И с малко повече мъдрост можеха да ръководят и повече, в случай че не беше плана Сакскобурготски.

Формулата ОДС сработи тъй като приюти под крилото си всевъзможни антикомунистически сили. В днешния случай " лепилото " са антикорупционни, антимафиотски ползи.

Мога да ви изреждам плюсовете на сходна предизборна коалиция на ето още най-важни:

1. Ще обере вота, който получава спечелилия точно тъй като има най-големи шансове. Този избор е към 5 %, назовава се суинг избор, на тези които вървят с спечелилите.

2. Ще демобилизира ГЕРБ тъй като шансът им да завоюват изборите отива в небитието, а от там логиката на гласоподавателите им /по-голяма част гласоподават за власт/ да повторят вота си за тях понижава. Защото ГЕРБ и Движение за права и свободи ще видят власт през крив макарон.

3. Аргументът срещу - че ще изгубят част от главния си електорат - твърдите последователи, въпреки и да има известна тежест, е лекомислен. Всеки политически ход има изгоди и загуби. Но по пътя ще се завоюват повече гласове, в сравнение с ще се изгубят. При всички случаи изобилието от избори изтощи мобилизационния запас по настрана на партиите.

4. Може да се разпределят и Политическа партия да се върне към народняшкото говорене и центристки позиции, а Демократична България да си развие тематиките в своето поле. Но основното говорене ще бъде мафия/антимафия, корупция/антикорупция.

При всички случаи ще бъде мощен мобилизационен ход.

Не че не може да се явят настрана, само че поотделно, ще изгубят тези 5 % спомагателен бустерен избор за образуване на болшинство, който България сега ще даде точно, с цел да се излезе от цикъла нестабилни държавни управления. А това е основна мотив и актив.

България е изтощена от избори и ще даде бонус на този, който може да се откъсне като печеливша композиция за изборите.

Който схванал, схванал.

Илиян Василев, Фейсбук


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР