Тези дни Юлиан Вергов чете името си навсякъде. След като

...
Тези дни Юлиан Вергов чете името си навсякъде. След като
Коментари Харесай

Изцепките на Вергов: Завършил вечерно, защото го изключили от две училища, арестували го по чорапогащник, сбил се по боксерки с автокрадец...

Тези дни Юлиан Вергов чете името си на всички места. След като Диана Димитрова, с която си партнираха в сериала „ Откраднат живот ”, разгласи, че преди време била бита от сътрудник, съмненията незабавно бяха ориентирани към 52-годишния артист. Докато истината още се разплита, тъй като Диана не издава името на сътрудника, въпреки и ясно да уточни кой е той, догатките и разсъжденията по тематиката не престават с цялостна мощ. Юлиан Вергов заобикаля да приказва по персонални въпроси или пък да споделя за пикантни случки. Когато обаче е правил изключение, Вергов е споделял все паметни истории. Някои са относително тъжни, само че пък други - драматично-комедийни, почтени да влязат в сюжета на нов български ситком.
Юлиан Вергов, прочут като доцент Виктор Баков в сериала „ Откраднат живот ” и като Камен Петков, началник на отдела, в поредицата „ Отдел търсене ”, е израснал в центъра на София. В началото на детството му към момента не е имало НДК. „ Добре си живеехме. Беше цялостна независимост. Ходиш на всички места, страстта да откриваш всяка последваща улица ”, разказвал е той. Като дребен мечтаел да стане боклукчия, тъй като харесвал лекотата, с която камионите въртели и разтоварвали старите контейнери. Резервният проект бил да стане камионджия. Едва по-късно разкрил актьорството като свое предопределение.

Бъдещата звезда не се славела с смирение и благост в тийнейджърските си години. Заради буйния си манталитет или невъздържано държание, Юлиан бил изключен от две учебни заведения. От 1 до 10 клас учел в съветска гимназия. Когато е коментирал тематиката, Вергов е изтъквал убеждението на учителите, че триумфът в учебно заведение и дисциплината вървят ръка за ръка. Докато той считал, че това изобщо не е правилно. Получавал, да вземем за пример, шестица, само че откакто зарадвал по-експанзивно, учителката понижавала с единица оценката: „ Получаваш 5, с цел да се научиш по какъв начин да се радваш! ”. След като го изгонили от това учебно заведение, майка му намерила връзки и се преместил в 128-ро в жк. „ Младост-2 ”. Там Вергов изкарал единствено два месеца. Наложило се да приключи вечерно.

„ Тогава имаше ПУЦ-ове – Професионален образователен център за такива хора, които работят, не са приключили приблизително обучение, само че желаят ”, разказвал е Вергов. Докато посещавал вечерното учебно заведение, работел като театрален служащ в Младежкия спектакъл денем. Справял се добре, до момента в който не пристигнало време за държавен изпит, който бил на практика. Тъй като учел в ПУЦ към завода по дървообработване, бъдещият артист трябвало да създаде балконска врата и още нещо за държавния изпит. Колегите му помогнали и по този начин съумял. После кандидатствал в МЕИ. Идеята да стане инженер била подкрепена от родителите му. Само че след 4 години учене, Юлиан се убедил, че специалността инженер не е за него.

„ Реших, че най-щастлив съм се чувствал като театрален служащ в театъра, очевидно с това би трябвало да се занимавам. Майка ми беше доста срещу, тъй като бях към този момент на 28 години и съгласно нея бе към този момент късно занапред да стартирам нещо ново ”, споделял е Вергов.

По това време във ВИТИЗ, в този момент НАТФИЗ, имало възрастова граница за актьорите . Затова Юлиан кандидатствал в театралния лицей „ Любен Гройс ”. За изпита го подготвила Лили Абаджиева и незабавно откакто го приели, го поканила да играе в постановката „ Хамлет ”. „ Изобщо, тя постоянно ми е пособия и ме е подкрепяла и доста я обичам като човек, като се изключи че й имам цялостно доверие като режисьор ”, споделял е артистът. За да си заплаща таксите в лицей „ Любен Гройс ”, където учи в класа на Цветана Манева, Юлиан работел като общ служащ, а след това и като барман в столично заведение. Той бил от барманите, на които като им поръчаш коктейл, клякат под бара, разпростират меню, с цел да си напомнят какво тъкмо съставлява. Така приготвял някак си напитките, даже тези, които чувал за първи път. Доста постоянно клиенти му казвали за някой коктейл, че не се прави по този начин, на което нашия воин отвръщал: „ Съжалявам, в това заведение по този начин го вършим ”.

В професионален проект Юлиан Вергов бързо се подрежда до огромните имена в гилдията, като през цялото време съчетава театъра с киното и малкия екран. Тъкмо около работни задължения се случват и някои от най-култовите сюжети от житие-битието му. Сред тях е преживелица от 2005 година Вергов, който към този момент бил относително прочут около ролята си в сериала „ Тя и той ” (2002 г.), бил задържан по чорапогащник. В неприятната обстановка артистът попада около фотосите на „ Бай Мангау ” – първият клип на комедийната музикална група Братя Мангасарян. По това време Вергов играел в зрелище с актьорите Александър Сано, който се изявяваше в триото с псевдонима Среброто, и Силвестър Силвестров – Зюмбюл. Така че когато сътрудниците му решили дружно с Владислав Петров, с псевдонима Кулю, да основат Братя Мангасарян и го помолили да помогне, Вергов се съгласил. За първия план бюджетът бил напълно дребен, тъй че Юлиан взел участие на другарски начала. Става дума за клипа „ Бай Мангау ”, в който Вергов е с полицейска униформа, само че от кръста нагоре, надолу е по чорапогащник. Такава била концепцията, всичко да бъде на подбив. Даже „ буркана ” не е полицейски предупредителен, а напълно елементарен стъклен буркан, сякаш с кисели краставички, или най-малко по този начин наподобява в клипа. Другият еднообразен – „ сътрудника ” на Вергов е сегашният продуцент и водещ Иван Христов, който обаче си е с панталон.

Актьорът взел „ Форд ”-а на майка си, защото таман такава марка били доста полицейски коли, и с сътрудниците му залепили надпис „ Полиция ”, само че единствено от едната страна. Снимачната площадка била на остарелия път за Вакарел. Избрали мястото, защото е покрай София, да не се разкарват, и тъй като пътят бил толкоз разрушен, че никакви коли не минавали. Започнали фотосите. Вергов се изтегнал по чорапогащник и с фуражка на капака на „ Форд ”-а. Иван Христов застанал до него и взели да похапват. По сюжет Братя Мангасарян трябвало да минат с колата, Юлиан и Иван да се качат в „ полицейския ” „ Форд ” и да подреден гонка. В един миг обаче ги задминала „ Лада Комби ”. Минути по-късно колата „ се върнала на виканица с полицейска кола откъм гърба ”. Двата автомобила спрели и наизскачали служители на реда: „ Ръцете на капака! ”. „ Викам: „ Чакайте, бе, хора! ”. „ Не, вие сте магистрални бандити ”. „ Абе, какви магистрални, аз съм по чорапогащник... ”, пресъздавал е Вергов разногласието с служителите на реда на остарелия път за Вакарел.

Сложили белезници на него и Иван Христов. Напразно се опитвали да обяснят, че снимат клип. Полицаите считали, че осветлението и камерите са част от постановката. Били непреклонни, уверени, че задържаните са магистрални бандити, които грабят хората. „ Какво грабиме?! Пътят за Вакарел беше дупка до дупка, никой не минаваше... Разправии, ужасно беше ”, разказвал е Вергов. Добре, че Иван се сетил да се обади на собствен прочут, само че кой е, Вергов не помни. Така или другояче, оня оказал помощ да се обясни обстановката. А тя била аха да ги вкарат в ареста. За благополучие, всичко минало добре. Даже екипът приключил клипа.

Още един път преди този момент Юлиан Вергов е бил на косъм от арест , а предисторията е още по-пикантна. Случката е от времето, когато артистът живеел в дребен апартамент, на сутеренен етаж, на многолюден столичен бул.. В един късен следобяд артистът си лежал с бъдещата си жена Ирина Ялъмова, с която имат пораснала щерка Алина, и гледали мача „ Левски ” – „ ЦСКА ”. Внезапно спокойствието на влюбените, чиято връзка била едвам на две седмици, било нарушено. Вергов видял необичайно лутане на мъж извън и незабавно скочил да ревизира какво става. Загледал през прозореца, от който добре се виждали минувачите по тротоара, и забелязал, че съмнителният мъж се навеждал до една от спрелите на тротоара коли и да правел нещо. Бос, по боксерки и тениска, Вергов се изправил и забелязал, че оня дръжка в ключалката на колата. Отворил, взел касетофона и се преместил на идната. „ Чакай, бе, третата е моята! ”, споделил си Вергов. Обул гуменки, изтичал на открито и му свирнал: „ Тая е мойта. Остави я! ”.

Крадецът вместо да го удари на бяг или най-малко да се впусне в отказване, разногласия и оправдания, замахнал с огромна отвертка към Вергов. „ Обръща се и непосредствено да си ме ръга ”, прибирал се е артистът обратно. За благополучие, той стремително съобразил и се дръпнал. Онзи отново замахнал - втори, трети път. Вергов подскачал към него, до момента в който в един миг не съзрял опция и замахнал с пестник и като го почнал – пердах, пердах. „ Беше ме доста боязън, не го укривам ”, признавал е артистът. Удрял, без доста да гледа накъде замахва. Междувременно някой извикал полиция и арестували крадеца. На път назад към квартирата си, Вергов успокоявал бъдещата си жена Ирина, която изгледала уплашено целия екшън. Вече пред вратата, когато протегнал ръка към бравата, артистът забелязал, че пръстите му висят. Ирина напълно се тормозила и дори му се поскарала. Закарала го до „ Пирогов ”, където гипсирали и двете ръце на Юлиан - единствено кутретата и безименните му пръсти били свободни. След операцията, той и бъдещата му жена се прибрали. Тя предложила да направи нещо за ястие, а артистът седнал в хола. „ И ми се доака. Отивам, сядам си и внезапно се сещам... Жестоко терзание. Това ми е най-голямото терзание в живота. Не иде да й кажеш на две седмици: „ Мамо, подготвен съм ”. Тя отива в хола и аз влизам в банята ”, разказвал е Вергов през смях. Свалил преносимия душ на земята, настъпил го, пуснал водата и с другия крайник ревизирал струята, да не се изгори въпреки всичко. Завъртял леко с крайници душа и хоп – биде.

Това не е краят на смешната част на историята. В този интервал Вергов снимал „ Коледата е допустима ” (2001 г.). Обадил се на режисьора и му споделил, че си е счупил ръцете. Той обаче затворил, без да каже и дума. Актьорът отново му се обадил. „ Нямам време, главата ми е пламнала! ”, споделил режисьорът. „ Не, чуй ме, счупих си и двете ръце. Трябва или да ме смениш, или да промениш сюжета ”, обяснил Вергов. Не го сменили, измислили решение. Само че артистът играел и в зрелище, в което валяло дъжд на сцената. Гипсът на ръцете му щял да се размекне, тъй че Вергов отишъл при доктор да пита какво може да се направи. „ Мога да ти сложа ПВЦ гипс. Какъв искаш? Има наследник, зелен... ”, отвърнал лекарят и като стигнал до физически цвят, артистът избрал него. Само че лекарят извадил розов, като уверил Вергов, че откакто материалът изсъхне, ще го докара на физически цвят. „ Стана още по-розов ”, споделял е Вергов през смях. Така че играл с розов гипс в представлението.

Междувременно, Юлиан продължавал фотосите на „ Коледата е допустима ”. Един ден екипът бил в Драгалевци. Снимали в къщата на Гунди. В паузата, в която нямал сцена, Юлиан предложил да отиде до магазина, с цел да вземе храна и питиета, и питал кой какво желае. Качил се в колата, защото най-близкият магазин бил на „ Околовръстното ”, само че не запомнил да вземе документи. И ето че го спрял служител на реда. Актьорът незабавно почнал да изяснява – снимат филм, отива до магазина... Не, да покаже документи. Само че Вергов не носел такива. „ А по този начин! Крадена кола! ”, установил служителят на реда. „ Викам: „ Къде съм крал? С две счупени ръце съм ”. Оня вика: „ Още по-лошо, с две счупени ръце искаш да откраднеш колата ”, споделял е Вергов през смях.
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР