Тези дни в „Партия на ЗЕЛЕНИТЕ” постъпи информация за подготвяно

...
Тези дни в „Партия на ЗЕЛЕНИТЕ” постъпи информация за подготвяно
Коментари Харесай

Партия на зелените: МОСВ готви изваждането на защитени зони от резерват Калиакра

Тези дни в „ Партия на ЗЕЛЕНИТЕ” постъпи информация за подготвяно от Министерство на околната среда и водите заобикаляне на Закона за предпазените територии като посредством преходни и заключителни разпореждания в Закона за ГМО, да бъдат извадени територии от естествен и исторически резерват „ Калиакра” като се отстрани въобще статута им на предпазени такива. Това оповестиха от партията. Тревожно в тази ситуация е изказванието, че това става на съображение публично предложение на министър-председателя Кирил Петков. В тази връзка от Партия на зелените обществено, посредством медиите и документално до Министър-председателя Кирил Петков и до Министъра на околната среда и водите Борислав Сандов задаваме следните въпроси:
1. Има ли постъпило предложение от министър-председателя господин К. Петков до министъра на околната среда и водите господин Б. Сандов, през преходни и заключителни разпореждания от Закона за ГМО, да се извадят територии от естествен и исторически резерват „ Калиакра” като се отстрани въобще статута им на предпазени територии?
2. Какви са основанията да бъде направено това предложение и за какво през преходни и заключителни разпореждания на Закона за ГМО?
3. Предложението, включва ли плаж „ Болата” и съпределната му територия, както и територии, на които от години съществуват противозаконни постройки?
4. Какви ограничения и дейности е подхванало Министерство на околната среда и водите и за какво и до момента тези постройки, построени върху терени изключителна държавна благосъстоятелност без каквито и да е строителни позволения не са отстранени, макар решенията на съда?
5. Свързано ли е това предложение на министър-председателя с обществено известното заричане на предходния министър председател господин Бойко Борисов да се извади плаж „ Болата” от границите на резервата като се разгласи за елементарен плаж и да се даде на частни лица?
6. Това предложение, в случай че бъде решено позитивно, на „ тъмно”, през Закон, който няма нищо общо със предпазените територии, няма ли да се трансформира в комфортен казус и да отвори необятна врата за сходни изваждания на територии от резервати и предпазени територии, да вземем за пример, от резерват „ Ропотамо”; от резерват „ Камчия” – Шкорпиловци; и др.; и отдаването им на концесия на „ подходящи” хора.
7. До какъв брой това предложение може да се съотнесе с оповестения от п.п. „ Продължаваме промяната” приоритет № 1 – „ Нулева приемливост към корупцията”.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР