Тези дни си даваме вече доста ясната сметка, че навярно

...
Тези дни си даваме вече доста ясната сметка, че навярно
Коментари Харесай

Уикенд в Ледената епоха на село Дорково

Тези дни си даваме към този момент много ясната сметка, че вероятно ще мине известно време преди още веднъж да стартираме да пътуваме умерено по света. Тъй като към момента обаче няма възбрана за пътуванията в страната, твърдо решени сме да поемем още веднъж из дебрите на някое селце, където може даже още да не са разбрали, че има такова неща като ковид. По рекомендация на наш прочут, тази седмица избираме село Дорково.
 Уикенд в село Добърско
Уикенд в село Добърско

В южните поли на Рила

Как да стигнем

Дорково е ситуирано в южна България, част от Община Ракитово, Област Пазарджик. Намира се на към 45 км югозападно от Пазарджик, на 7 км североизточно от Ракитово и на 13 км североизточно от Велинград.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Slavi Krastev (@slavikrastev) на Авг 9, 2019 в 12:25 PDT

Какво да забележим

Името на селото най-вероятно произлиза от гръцката дума доркас, която значи дива коза (или доркос, което в превод на български е сръндак). За селото се знае, че датира още от Средновековието, а доказателството е намиращата се на няколко километра цитадела Цепина.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Pepo Pandev (@pepopandev) на Яну 16, 2020 в 10:24 PST

А Дорково е и съвършен избор е за една уикенд разходка, която може да комбинира история, природа, релакс и завършения, тъй че да пасне на всеки усет.

Плиоценски парк

В покрайнините на селото преди десетилетия е намерено най-голямото находище на тип мастодонт и други праисторически животни. Всъщност край Дорково е намерено най-голямото в Европа находище на мастодонти от рода Ананкус анвернензис. През 2013 година в действителност се трансформира и фантазията на откривателите на находището - Плиоценски парк Дорково.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Atanas Manolov (@manolov.atanas) на Окт 24, 2018 в 12:14 PDT

В него е направена възстановка на фауната в субтропична гора, каквато е била по нашите земи преди пет милиона години. В центъра на залата над посетителите се извисява четириметров мастодонт и до момента в който се разхождаме, можем да чуем звуците на зверовете и заобикалящата природа, които съгласно учените са можели да се чуят преди милиони години в една такава гора.

На разположение на любопитните туристи в Плиоценски парк Дорково са и триизмерни модели на праисторически животни, цветни изображения, елементи от вкаменелостите, открити при разкопките, както и възстановка на част от терена на разкопките.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Aneliya Hinova (@aneliya_hinova_) на Мар 30, 2019 в 5:09 PDT

Въпреки че е дребен и се преглежда относително бързо (за 15-20 минути), музеят е изработен по един много забавен метод и несъмнено съумява да притегли вниманието и на дребни, и на огромни.

Работното време е от 10 до 19 часа, без почивен ден. Входът за възрастни е 5 лева, а за възпитаници - 3 лева Има опция за групови понижения.

Крепост Цепина

Намира се на няколко километра северозападно от родопското село Дорково. Крепостта е една от най-посещаваните исторически забележителности в този дял на Родопите. Тя е ситуирана на конусовидно нагорнище, на 1136 метра надморска височина, което както може да се допуска, ни разкрива една страхотна панорама на покрайнината.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Nikoleta (@nickydimitrova) на Юли 13, 2019 в 7:08 PDT

Тук при археологически изследвания са открити остатъци от тракийско населено място, основите на няколко църкви, водохранилища, базилика, жилища и некропол. В настоящия си тип крепостта е издигната сред ХІ и ХІІІ век. Смята се, че е била седалище на диктатор Алексий Слав, племенник на цар Калоян.

За страдание крепостта не е в изцяло съхранено положение. Личат средновековните руини и актуалните реставрационни градежи, а растителността малко по малко " обсажда " крепостта, само че все пак Цепина съумява да ни впечатли.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Aleksandar Emilov Iliev (@alek_iliev) на Окт 28, 2019 в 10:44 PDT

Какво друго

В непосредственост до крепостта се намира хижа " Цепина ", където опитахме най-вкусните глигански кюфтета през живота си. На връщане в селото успяхме да разгледаме и храм " Свети Пророк Илия ", който се намира в центъра на Дорково.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от ANTON DANGOV / Photographer (@antondangov) на Май 24, 2018 в 4:57 PDT

На няколко километра от селото се намира и пещера Лепеница, която притегля феновете на по-екстремните прекарвания. Пещерата е неблагоустроена и достъпът до нея става единствено с екипировка и лидер, на групи до 10 души.

Хапване и пийване

Те са си неизменима част от всяко пътешестване, и са една от най-забавните му страни. Ние си облизахме пръстите в родопските марудници (палачинки), пататникът, агнешкото чеверме и качамакът.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Orlin (@orlinvasilev) на Май 24, 2017 в 12:43 PDT

Що се отнася до това къде да отседнем, разполагаем в селото е един хотел и няколко къщи за посетители, които оферират чудесни условия. Всички хора в Дорково са толкоз благи и усмихнати, че да си признаем, не ни се тръгваше оттова.
 Уикенд в село Чавдар
Уикенд в село Чавдар

Това село не е като другите
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР