Тези 86 милиона, които някой е очаквал да отидат за

...
Тези 86 милиона, които някой е очаквал да отидат за
Коментари Харесай

Ананиев отряза Борисов; за всички проблеми били виновни други, а не той

Тези 86 милиона, които някой е очаквал да отидат за медицинските експерти са дадени за здравни пътеки и спомагателни действия. Премиерът има право да приказва и разяснява каквото реши. Така здравният министър Кирил Ананиев отряза Борисов, който преди седмица съобщи, че са отпуснати десетки милиони, само че не е ясно къде са отишли. Министър-председателят напълно разумно уточни Ананиев да изясни какво се случва.
Няма да се извинявам, приключил съм каквото би трябвало. Това съобщи министърът на опазването на здравето в утринния блок на бТВ.

Той съобщи също, че не носи виновност за това, че белодробно заболели емигрират от България, с цел да им се извърши трансплантация и животът им да бъде избавен. Проблемът е от 2 години и четири месеца, а аз тогава не съм бил министър. Заварил съм казуса и се пробвам да го реша. Ананиев за следващ път даде обещание, че някой ден нещата ще се решат и интервенции ще се вършат и в България. Дори загатна, че вероятен вид е трансплантиране в Съединени американски щати. Не сподели единствено по какъв начин тъкмо ще пътуват, с цел да стигнат в точния момент нуждаещите се…

„ За страдание спирането с виенската болница (с която имахме съглашение и която разгласи, че към този момент няма да приема непознати пациенти – бел. ред.) е станало преди да стана министър. Правихме доста опити да възстановим доверието, само че досега смяна няма. Въпреки това намерихме опция да се прави трансплантация на най-нуждаещите се в чужбина”, разяснява още Ананиев. “18 българи имат потребност от незабавна трансплантация. Ще стартираме, откакто наредбата премине публично разискване и стане факт до две седмици. Тогава ще възложа на двете институции – Медицински контрол и НЗОК, да влязат във връзка извънтрансплантационни центрове, такива има в Съединени американски щати Русия, Украйна. Ще бъдат подготвени и наши експерти, и се надявам в средата на другата година трансплантации да се правят и у нас”, сподели още той.

Министърът нямал виновност и за заплатите на медицинските сестри. Не може да получават две минимални работни заплати, тъй като ще надминат по заплащане лекарите. Ананиев обаче не сподели и дума за обещанията, които даваше, когато всеобщите митинги бяха обхванали цялата страна.

От протестиращи медицински експерти пред Народното събрание бяха заложени няколко въпроса за наливането на пари в частни лечебни заведения неразбираемо по какви аргументи и правила. Не отговори и на питането ползите на пациентите и медиците ли пази, или нечии други.

Логичен въпрос, тъй като Ананиев почна да се оправдава, че нямало по какъв начин да се съблюдава периода Правителствена болница да бъде преобразувана в комерсиално сдружение като всички останали. Тя имала апетитни парцели, към които може да има апетити, само че той нямало да допусне да се случи нещо такова. Болницата имала и дълг от 25 млн лв., само че за тях щяло да се мисли след време. Най-вероятно те ще бъдат опростени, както е ставало и различен път.

Нямам никаква виновност за нищо, кой каквото ще да споделя, даже да е министър-председателя Борисов, - това бе систематизираната позиция на здравния министър.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР