Тезата, че прокуратурата трябва да се ползва със същия статут

...
Тезата, че прокуратурата трябва да се ползва със същия статут
Коментари Харесай

Експерт: Тезата, че прокуратурата трябва да е като съда, е грешна

Тезата, че прокуратурата би трябвало да се употребява със същия статут на самостоятелност като съда, е неверна. Прокуратурата, въпреки и да не е инструмент в ръцете на Бога, е инструмент за осъществяване на наказателната политика и като такава би трябвало да дава доклад по някакъв метод.
Това сподели Иван Брегов от Правната стратегия на Института за пазарна стопанска система.„ Прокуратурата се слага в обстановка, при която желае да е имитация на публичните процеси. Вместо да ги регистрира и приема като рецензия към себе си, просто се пробва да стои назад на това, което се случва в нашето общество и това няма да свърши добре “, уточни Брегов. Така съгласно него се подкопава работата на редовите прокурори.

„ Харесва ли ни или не държанието на основния прокурор, той ще си отиде с приключването на неговия мандат, само че доверието в институцията, когато бъде сринато, то е за доста дълго време. “

20 години основният прокурор е в тази система. Въпросът е за този интервал от време по какъв начин прокуратурата употребява сегашния си статут и за какво изтърва доста проблематични възли от обвързаната с политическите процеси престъпност, акцентира Иван Брегов пред БНР.

„ И това не е ли доста съществено заявление, че би трябвало да търсим смяна? И в тази смяна да забележим, в случай че ще подсилване независимостта на редовия прокурор, кой му пречи в този момент да е самостоятелен и да повдига съществени обвинявания по висшите етажи на властта? “

Иван Брегов посочи, че и основният прокурор, и претендентът за член на Висшия правосъден съвет Евгени Иванов, откакто са били над две десетилетия в системата, би трябвало да посочат „ къде са техните самостоятелни резултати, някой оказвал ли им е напън, кой им е попречил да издигнат избрани обвинявания “.

Започва да става традиция при избор на висша позиция в административното управление на прокуратурата или в прокурорската гилдия, да има единствено един претендент, разяснява Брегов след прокурорския избор за нов член на Висш съдебен съвет през уикенда. Според него това е проблематично и значи, че в тази общественост липсват разговор, сериозна мисъл и други възможности.

„ Няма по какъв начин в такава среда да избуят по-смели отзиви на този стадий. 30 години се постанова този модел и той към този момент дава резултат на самовластие, единодушие и единоначалство. “
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР