ТЕЦ “Варна няма да продава ток на регулирания пазарКомисията за

...
ТЕЦ “Варна няма да продава ток на регулирания пазарКомисията за
Коментари Харесай

КЕВР може да спре сделката с ЧЕЗ

Топлоелектрическа централа “Варна ” няма да продава ток на контролирания пазар


Комисията за енергийно и водно контролиране ще може да спре договорката с “Инерком ” за активите на ЧЕЗ в България. Парламентът разшири пълномощията на регулатора, като гласоподава дефинитивно промени в Закона за енергетиката.

Според тях КЕВР ще позволява продажбата на дялове и акции, представляващи повече от 20% от капитала на сдружения, които са лицензирани за транспорт на електрическа енергия, топлинна сила и газ. По какви критерии регулаторът ще преценя по кое време да утвърди една договорка, занапред ще се уточни в подзаконов нормативен акт.

Дава се опция комисията да отнеме лиценза на компания, която наруши тази наредба. Поправката за пълномощията на КЕВР провокира спор в Народното събрание в сряда и докара до отсрочване на гласуването в пленарна зала. Тогава депутатите на ГЕРБ бяха изрично срещу нея с аргумента, че в случай че се разширят пълномощията на регулатора, против страната ни ще бъдат заведени нови арбитражни каузи.

Председателят на енергийната комисия Делян Добрев обаче разгласи, че е взето политическо решение на партията за поддръжка на тази концепция.

Приета беше и корекция в закона, съгласно която КЕВР към този момент няма да включва в контролирания пазар производители на електрическа сила, чиято цена надвишава с над 10% прогнозната пазарна цена за регулаторния интервал. Така на процедура се блокира опцията Топлоелектрическа централа “Варна ”, Топлоелектрическа централа “Бобов дол ” и Топлоелектрическа централа “Марица 3 ” да се включат в енергийния микс при два и три пъти по-високи цени от пазарните. За тази корекция упорстваха и работодателските организации. Според тях, в случай че поправката не беше призната, това щеше да докара до повишаване на тока за бита с най-малко 20%.

Часове преди този момент Народното събрание избра четирима нови членове на КЕВР. В региона на енергетиката ще работят Александър Йорданов, препоръчан от Обединените патриоти, и Георги Златев, от “Воля ”.

В региона на ВиК беше определена Пенка Трендафилова, претендент от “Воля ”. Ремзи Осман, препоръчан от Движение за права и свободи, влиза в комисията като член с юридически стаж. Мандатът и на четиримата е 5 години.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР