ТЕЦ Марица изток 2 може да изпадне в критична ситуация,

...
ТЕЦ Марица изток 2 може да изпадне в критична ситуация,
Коментари Харесай

Искра Михайлова: Зелената сделка е несигурна, трябва спешно да се удължи Механизма за капацитет, за да запазим ТЕЦ 2

„ Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 " може да изпадне в сериозна обстановка, в случай че не бъде потърсена процедура за обезпечаване на Механизъм за потенциал ", сподели националният представител от „ Възраждане " Искра Михайлова по Българско Национално Радио.

Тя разкри, че има опция за договаряния и напомни, че през 2019 година българската страна през тогавашното ръководство пропусна да направи това.

„ От „ Възраждане " настояваме от ден първи, откакто това беше пропуснато, да се възобнови процедурата като се беседва с Европейската комисия. Това е нещо, което и самите работещи в Топлоелектрическа централа 2 желаеха посредством огромните митинги, когато блокираха пътни възли в България. Тези договаряния би трябвало да бъдат извършени, тъй като без тях няма да има никакъв равномерен и обективен преход. ", разяснява още Михайлова. Нещо, което ние също повтаряме от години.

Според нея ръководещите страната сега би трябвало да чуят ръководителя на КЕВР, който е човек с дълготраен опит и си разреши ясно да назове, че без този Механизъм за потенциал ще попаднем в една сериозна обстановка за Топлоелектрическа централа 2.

„ Българското държавно управление би трябвало извънредно забързано и доста точно да приготви документи, с която да изисква Механизма за потенциал от Европейската комисия. Проблемът е, че дълги години държавни управления водят напълно в друга посока договаряния с комисията и в този момент един подобен завой би бил комплициран, за който и да ръководещ, само че не и неосъществим. Това беше доказано и от шефа на КЕВР. Затова би трябвало доста бързо да се работи от страна на министъра на енергетиката, с цел да увеличим дните на Топлоелектрическа централа 2. От „ Възраждане " постоянно сме казвали, че зелената договорка с времето ще придобие друга форма, допустимо е да се изтеглят задоволително доста страни от нея. Ние би трябвало да запазим енергийната си самостоятелност до изясняване на това по какъв начин въобще ще продължи тази по този начин наречена зелена политика на Европейския съюз - нещо, което ще забележим след евроизборите. ", добави националният представител от „ Възраждане ".

В момента Топлоелектрическа централа 2 работи на извънредно дребен потенциал като от 1-ви юли може да се промени във връзка с пазара на електрическа енергия за битовите консуматори.

„ Цената на сила за битовите консуматори ще се увеличи при всяко състояние. Въпреки че има така наречен гратисен интервал от 2 години, в които всяко покачване ще се покрива от Фонд сигурност на електроенергийната система, не се споделя, че към този момент няма да има нощна цена и това няма по какъв начин да бъде обезщетено.

От друга страна това е краткотрайна мярка и не се знае след тази краткотрайна мярка дали няма да настъпи някакъв по-остър растеж на цените. В момента се приказва, че за 2 години ще има застраховане на разликите сред цените на свободния пазар и избраните от КЕВР, единствено че все още ФСЕС е на минус и тези пари би трябвало да дойдат от някъде. Управляващите отстраниха държавната компания НЕК като снабдител на електрическа енергия към бита, на нейно място идват енергоразпределителните сдружения, които са частни и тях страната ще субсидира, с цел да изравнява цената за битовите консуматори, с цел да не се усили. ", сподели още Искра Михайлова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР