ТЕЦ Марица Изток-2“ беше поставена в центъра на високото напрежение,

...
ТЕЦ Марица Изток-2“ беше поставена в центъра на високото напрежение,
Коментари Харесай

Високото напрежение на енергийната борса идвало от ТЕЦ Марица Изток 2

ТЕЦ „ Марица Изток-2 “ беше сложена в центъра на " високото напрежение ", разразило се през днешния ден поради рекордното повишаване на електрическата енергия на свободния пазар. Бизнесът сложи ултиматум в писмо до служебния министър председател, а тематиката влезе и в дневния ред на парламентарните диспути в пленарна зала. И работодателските организации, и депутати приканиха " Марица Изток-2 " да усили индустриалните си мощности, което е посочено като една от главните аргументи за формирал се в последните дни недостиг на енергийната борса и внезапното повишение на цените.

" Марица Изток-2 " работи на по-малко от 40% от общия си потенциал за произвеждане на електрическа енергия, макар рекордно високата цена на електричеството, сподели инспекция на „ Мениджър Нюз “. Централата има мощности за 1600 мегавата, само че сега, а през вчерашния ден е било още по-малко: едвам 20% от целия й потенциал. От Министерството на енегетиката оповестиха, че са взети ограничения Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 да включи нови мощности. Така от през днешния ден работи и трети генериращ блок в ТЕЦ-а. Общият брой на генериращите  блокове на централата  обаче са 8. Според източници на " Мениджър Нюз " няма чисто софтуерни аргументи да не се пускат още блокове - централата няма проблем с липса на личен състав или въглища. Служебното държавно управление назначи ново управление на ТЕЦ-а, само че предходното апелира отстраняването си, което може да е измежду аргументите за неналичието на задоволително произвеждане на ток от ТЕЦ-а, разясняват осведомени. 

Капацитетът е стеснен, макар, че от началото на юли до момента междинната цена на електрическата енергия на свободния пазар, търгувана на  в пазарния сегмент „ Ден напред “ възлиза на 193 лева на мегаватчас. За през днешния ден има подписани покупко-продажби в пиковите часове, достигащи даже рекордната сума от 400 лева на  мегаватчас. За съпоставяне през същия интервал на предходната година цената на мегаватчас на борсата варираше сред 50 и 90 лева

Призиви за нарастване на натоварването на най-голямата  ТЕЦ се чуха и от парламентарната естрада през днешния ден откакто бизнесът излезе с гледище за оставки и незабавни ограничения за преодоляването на внезапното повишаване на електрическата енергия на свободния пазар. „ Държавната Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " би трябвало да пусне още от блоковете си “, съобщи в Народното събрание енергийният специалист и народен представител от " ИТН " Иван Хиновски, който е и ръководител на Българския енергиен и минен конгрес.   " От няколко дни на борсата царува безпорядък. Заради ниското ползване на електрическа енергия се основава неестествен недостиг, заради което цената пораства ", заключи обстановката на енергийния пазар Хиновски.

В резултат от пика на ценовите равнища редица предприятия, измежду които и структуропределящи за стопанската система на страната, са спрели работа, добави той. За изключване на индустриални мощности оповестиха и от АОБР по-рано през днешния ден, като предизвестиха, че четирите най-големи работодателски организации са в подготвеност за национални митинги. В ранния следобяд от Министерството на енергетиката реагираха с позиция, в която обявиха, че поддържат " деен разговор " с управлението на централата.  Ръководството на Министерството на енергетиката особено акцентира, че при такава пазарна обстановка ТЕЦ-ът би трябвало да работи на оптимално вероятната техническа мощ. От една страна, това ще обезпечи доходи за сдружението, а от друга ще понижи натиска върху потребителите от високите цени на електрическата енергия, показват от ведомството. От там акцентират, че задания от подобен действен порядък би трябвало да са ангажимент, както на управлението на ТЕЦ-а, по този начин и на управлението на БЕХ, само че все пак министерството следи обстановката и работи интензивно за включването на " Марица изток 2 " на свободния пазар.

В същото време обаче Българският енергиен холдинг, който е притежател на всички държавни сдружения, произвеждащи електрическа енергия, излезе с публична позиция, че няма пълномощия да дефинира пазарното държание на сдруженията от групата. " В рамките на холдинга дъщерните сдружения резервират своята оперативна автономия ", се споделя още в позицията. Холдингът прибавя, че са обезпечени средства за пазаруване на квоти за нездравословни излъчвания, тъй че да се подсигури безпроблемната работа на Топлоелектрическа централа Марица Изток 2. Тоест холдингът не може да наложи ТЕЦ-а да усили производството си.

„ При тези високи цени на електрическата енергия  е преференциално да се усили производството, тъй като при цена от 180 лева на мегаватчас и нагоре ТЕЦ-овете покриват променливите разноски и стартират да покриват и закрепените. Въпреки това държавният Топлоелектрическа централа продължава да се държи несъответстващо и да работи на минимална мощ “, разяснява депутатът от Демократична България Владислав Панев. Според него колкото повече работи ТЕЦ-а, толкоз по-ниска ще е цената на тока за промишлеността. Защото предлагането на борсата ще стартира да надвишава търсенето. Така и предприятията ни ще бъдат по-конкурентни. „ Иначе наподобява, че бездействието на ТЕЦ-а облагодетелства останалите производители, които диктуват цените и продават прескъпа електрическа енергия “, разяснява още той.

По-рано през днешния ден 4-те най-големи бизнес организации у нас оповестиха, че упорстват за оставки и незабавни ограничения за намаление цената на тока. Те предизвестиха, че в противоположен случай ще се наложи да спрат индустриални линии, защото цената на тока прави продукцията им неконкурентна. За съпоставяне цената на електричеството в Германия, която е съществена дестинация на българския експорт, варира към 70 евро на мегаватчас.

Към обяд у нас по данни на у нас производството на електричество бе със следните източници - общо 2000 мегавата мощности от разнообразни кондезационни Топлоелектрическа централа, 2000 мегавата от АЕЦ „ Козолдуй “, 600 мегавата от фотоволтаици, 500 мегавата водни електроцентрали и 170 мегавата от фабричен Топлоелектрическа централа.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР