ТЕЦ “Брикел осъди Министерство на околната среда и водите (МОСВ)

...
ТЕЦ “Брикел осъди Министерство на околната среда и водите (МОСВ)
Коментари Харесай

ТЕЦ Брикел осъди Министерството на околната среда за 25 млн. лева обезщетение

ТЕЦ “Брикел ” осъди Министерство на околната среда и водите (МОСВ) да ѝ заплати обезщетение от 25 млн. лв.. на Върховния административен съд (ВАС) от 23 декември, за което първо заяви уеб сайтът, удостоверява това на долната инстанция.

Делото се води поради отхвърли на екоминистерството през 2012 година да даде на свързваната с предприемача Христо Ковачки Топлоелектрическа централа “Брикел ” безвъзмездни квоти за излъчвания на парникови газове. Искът е заведен по реда на Закона за отговорността на страната и общините за вреди, според който страната и общините дават отговор за вредите, породени от незаконосъобразни актове, дейности или бездействия на техни органи и длъжностни лица.

През август 2020 година Административен съд - София град (АССГ) осъди Министерството на околната среда да заплати на сдружението притежател на централата близо 17.5 млн. лв. обезщетение и малко над 7 млн. лв. рента. Решението на Върховен административен съд от 23 декември удостоверява решението на АССГ и не предстои на обжалване. Обезщетението ще пристигна от парите на данъкоплатците.

Топлоелектрическа централа “Брикел ” публично не е благосъстоятелност на предприемача Христо Ковачки, а на записаната във Англия “Бакар Лимитед ”, чийто притежател е Дейвид Фордъм. на природозащитната организация „ Грийнпийс “ – България обаче свързва Ковачки със собствеността на централата. Самият предприемач през годините е потвърждавал, че е съветник на някои от бизнесите, които му се приписват.

Топлоелектрическа централа “Брикел ” е измежду централите, за които постоянно въздуха. Разследване на интернационалната журналистическа мрежа OCCPR,, разкри, че тя е подавала занижени доклади за въглеродните си излъчвания в продължение на години.

Централата беше обект на поради потребление на боклуци като гориво. сподели, че тя е изгаряла боклуци със единодушието на Министерството на околната среда, макар че отпадъците не са били включени като гориво в разрешителното ѝ.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР