ТЕЦ Бобовдол, свързан с бизнесмена Христо Ковачки, е предложил най-високата

...
ТЕЦ Бобовдол, свързан с бизнесмена Христо Ковачки, е предложил най-високата
Коментари Харесай

Христо Ковачки предлага €250 милиона за ЧЕЗ България

ТЕЦ " Бобовдол ", обвързван с предприемача Христо Ковачки, е предложил най-високата оферта за активите на ЧЕЗ в България. Предложението е за съвсем 250 милиона евро, оповестява " 24 часа ", базирайки се на три свои източника.

Ковачки, който е един от главните играчи в българската енергетика, се е явил на състезанието дружно със свои италиански сътрудници. Офертата му доста е превъзхождала тези на останалите претенденти - " Приста ойл " (в консорциум с турска фирма), " Енерго-Про " и българските " Инеркомгруп " и " Фючър енерджи ", които започвали от 120 милиона евро. Не е ясна обаче съответната стойност на всяка оферта.

 Защо ЧЕЗ може да напусне българския пазар? Отговоря някогашен началник на сдружението
Защо ЧЕЗ може да напусне българския пазар? Отговоря някогашен началник на сдружението

Ето какво е мнението на някогашния основния действен шеф за страната Петр Баран

Според чешки медии обаче ЧЕЗ желае по-висока цена за бизнеса си в България и го е съобщила на участниците в състезанието. Компанията се надява да получи най-малко 300 милиона евро за главния си бизнес и още към 50 милиона евро за притежавания от нея Топлоелектрическа централа " Варна " (който не работи поради неналичието на сероочистваща система).

Смята се, че в случай че ЧЕЗ не получи мечтаната сума, ще се откаже от продажбата. Компанията работи на българския пазар от края на 2004 година, когато купи 67% от енергото, снабдяващо с ток Западна България, за повече от 282 милиона евро.


" Енерго-про " желае да купи бизнеса на конкурентната ЧЕЗ у нас

Изпълнителният шеф на компанията удостовери интереса за подписване на договорка

Чешката компания продава целия си бизнес у нас - електроразпределителната компания, която доставя ток на Западна България, неработещия Топлоелектрическа централа " Варна ", компанията, с която търгуват ел. силата, както и фотоволтаичните си централи.

Народното събрание също следи процедурата по продажба. Заместник-председателят на парламентатната енергийна комисия Валентин Николов прикани службите да проучат бъдещия притежател на ЧЕЗ, тъй като ЕРП-то е значимо за националната сигурност. Бизнесът на чешката компания визира над 2 млн. семейства у нас.

 Български вложители с интерес за покупката на ЧЕЗ
Български вложители с интерес за покупката на ЧЕЗ

Компанията към момента не е разискала възможната продажба с новите ръководещи

Според български енергийни специалисти офертите на претендентите варират към 200 милиона евро, а договорката би трябвало да бъде финализирана до края на годината. Това удостоверяват и от самата компания.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР