ТЕЦ Бобов Дол от години декларира публично своята пълна подкрепа

...
ТЕЦ Бобов Дол от години декларира публично своята пълна подкрепа
Коментари Харесай

ТЕЦ Бобов Дол напредва с преговорите с американски производител на оборудване за комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия от водород и природен газ

" Топлоелектрическа централа Бобов Дол от години заявява обществено своята цялостна поддръжка за идеята за последователно съкращаване на въглеродните излъчвания и 100%-ното им елиминиране до 2050 година, което е в сходство с Парижкото съглашение за климата. Но с цел да се случи преходът по-най-добрия метод е належащо да получим и поддръжка от страната, защото няма по какъв начин да се оправим сами финансово, макар че съумяваме сами да намерим средства за доста огромна част от започнатите капиталови планове. " съобщи инж. Любомир Спасов изпълнителен шеф на Топлоелектрическа централа Бобов Дол.

Изказването на изпълнителния шеф на най-голямата електрическа централа в Югозападна България идва на фона на изострящото се за следващ път в последните месеци напрежение сред енергетиците и страната откакто бе оповестена информация за плана на енергийна тактика на Република България, който сега се разисква от политиците.

" Всички трудещите се в Топлоелектрическа централа Бобов Дол, както и в мините, осъзнаваме нуждата от смяна в метода на произвеждане на електрическа сила, само че желаеме и да разбираем задоволително ясно на хората, че знайни и незнайни обществени представители ги заблуждават с изказванията, че енергийният микс може да е формиран на 100% от ВЕИ. Тези некомпетентни представители пропущат комфортно обстоятелството, че газовите мощности, каквито са Топлоелектрическа централа и АЕЦ, би трябвало да са неизменима част от електроенергийната система, в случай че желаеме тя да бъде сигурна и самостоятелна. Ако някой към момента мисли, че ще имаме с какво да се топлим и с какво да си светим през зимата, в случай че разчитаме само на слънчева и вятърна сила, са съумели да го заблудят. За следващ път наблягам, че управлението на Топлоелектрическа централа Бобов Дол от години работи интензивно, с цел да се реализира енергийната промяна на сдружението по най-хубавия метод за всички. " съобщи инж. Любомир Спасов.

Директорът на Централата съобщи, че сега се водят напреднали договаряния с американски производител на съоръжение за комбинирано произвеждане на електрическа и топлинна сила с изгаряне на водород и природен газ.

" Разглеждаме природния газ като преходно гориво за прекосяване към въглеродна индиферентност до 2050 година и откровено се надяваме Правителството да не ни възпре в постигането на тази значима цел за всички българи. Истината е, че с цел да се осъществят нашите цели, се нуждаем от финансова помощ, най-много за осъществяване на време на два от главните ни планове. Става въпрос за монтажа и последващия пуск на високотехнологични хибридни турбини, които ще работят на природен газ и водород. В момента прецизираме детайлностите по договорката, която ще сключим с една от най-реномираните и потвърдили се във времето американски компании. За да се случи по най-хубавия метод е значимо и страната да ни окаже нужната поддръжка във връзка построяването на газова инфраструктура, която да ни свърже с близкия газопровод. " сподели инж. Любомир Спасов.

Според шефа на Топлоелектрическа централа Бобов Дол, в случай че сдружението получи нужната помощ за реализацията на най-малко тези 2 значими вложения, ще съумеят поетапно да извеждат от употреба въглищни мощности в границите на 2-3 години след пуск на новоизградените нискоемисионни мощности.

" Не бива да забравяме и че откакто трансформираме индустриалната си активност, ще имаме още не по-малко значима работа. Необходими са и следващи вложения за осъществяване на консервиране на излезлите от употреба индустриални мощности, както и рекултивация на терените, които са били употребявани за предпазване на пепелна маса. " сподели инж. Любомир Спасов.

Изпълнителният шеф на Топлоелектрическа централа Бобов Дол означи, че неговите сътрудници миньорите също ще имат потребност от помощ във връзка по-ранно извеждане от употреба на минните сектори, както и за осъществяването на наложителната рекултивация на засегнатите от въгледобива терени.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР