Тетратенитът е метеоритна сплав и обещава екологична алтернативаНов синтетичен материал

...
Тетратенитът е метеоритна сплав и обещава екологична алтернативаНов синтетичен материал
Коментари Харесай

Синтетичен материал може да замени редките метали в електрониката

Тетратенитът е метеоритна сплав и дава обещание екологична опция

Нов синтетичен материал дава очаквания за превъзмогване на зависимостта на електронната промишленост от редкоземните метали (снимка: CC0 Public Domain)

Производството на електронни устройства е мощно подвластно от някои редкоземни метали. Затова софтуерната промишленост е в непрекъснато търсене на техни други възможности, които могат да ѝ обезпечат самостоятелност от доставчиците на първични материали и суверенитет в по-широкия смисъл. В нова разработа у чени съумяха да синтезират тетратенит – това е метеоритна сплав, която може да размени редкоземните метали и да промени света на технологиите.

В търсене на опция на редкоземните метали – основни съставни елементи на актуалната електроника – учените насочиха вниманието си към тетратенита. Става въпрос за рядка сплав, открита за първи път в астероид, която може да революционизира производството на електроника. Сега един проучвателен екип съумя изкуствено да синтезира този метал, заяви Popular Mechanics.

На 27 юни 1966 година 113,4-килограмов астероид прелита над град Сен Северин във Франция и пада на земята, оставяйки след себе си фуния с дълбочина към 61 см и широчина 76 см. Изследователи от Националния природонаучен музей на Франция (NMNH) откриха в останките от този астероид необичаен метал – тетратенит.

Тетратенитът е метал с тетрагонална конструкция, състоящ се от таенит, сплав от никел и желязо. Свойствата му са сходни на тези на редкоземните метали, употребявани за основаване на мощни магнити за потребителската електроника, електрическите автомобили, военното съоръжение и системите за възобновима сила.

„ Редкоземните метали навлизат в безусловно жизненоважни сегменти на промишлеността и технологиите. Те са основни съставни елементи за компютрите, както и за всички нови технологии, които зареждат или поддържат енергийния преход ”, споделя Ариел Коен, старши помощник в Атлантическия съвет.
още по темата
През 2022 година екип от университета в Кеймбридж, управителен от Линдзи Гриър, разгласи синтеза на тетратенит от желязо и никел, едни от най-разпространените метали на Земята. В бъдеще този неестествен метал може да размени редкоземни метали като неодим и празеодим.

Почти по едно и също време инженери от Североизточния университет (NEU) в Бостън също оповестиха способ за произвеждане на тетратенит, създаден под управлението на Лора Луис, лекар на науките и професор по химическо инженерство. Методът е сходен на този на Гриър, само че с една разлика: в процеса на изстудяване на стопилката екипът на Луис ползва „ екзистенциално напрежение ”, което разрешава на атомите вътре да образуват тетрагонални структури, присъщи за тетратенита.

Търсенето на редкоземни метали нараства, а добивът им се прави единствено на няколко места в света и е обвързван с опасности за околната среда. Китай управлява 70% от международното произвеждане на редкоземни метали и заплашва да понижи доставките им за недружелюбни страни.

Въпреки това, с помощта на проучванията на учените, които са синтезирали тетратенит, този метал може да се трансформира в същинска опция на редкоземните метали, освен това екологична. „ Това е освен това от недостиг, защото методите, нужни за обработка на рудата, добита от земята, са в действителност рискови за околната среда, даже бих споделил нездравословни ”, споделя Луис за казуса с редкоземните метали.

Промишленото произвеждане на тетратенит остава предизвикателство, което учените към момента се пробват да разрешат. Въпреки забележителния прогрес в лабораториите, изследователските екипи, в това число на Гриър и Луис, сега могат да създават единствено микроскопични количества от този неповторим метал. Гриър е оптимист за бъдещето, само че също по този начин признава, че пътят от лабораторните опити до всеобщото произвеждане на тетратенит към момента е дълъг и изисква повече проучвания и нововъведения.

Тетратенитът може да бъде ключът към основаване на по-устойчиво и екологично производството на електроника. Ако учените съумеят да преодолеят техническите спънки, свързани с производството му, металът може да промени световните вериги на доставки и да понижи зависимостта от редкоземни метали. Може би отговорът на софтуерните и екологични провокации идва непосредствено от космоса.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР