Тестовете за учениците са удобен повод да се урони престижа

...
Тестовете за учениците са удобен повод да се урони престижа
Коментари Харесай

Детската болница - истинската причина за атаката, според Кацаров

Тестовете за учениците са комфортен мотив да се урони престижа ми. Истинската причина да се прави опит да се засегне името ми е обвързвана с няколко огромни столични лечебни заведения и най-много - с детската болница. Това разяснява някогашният длъжностен здравен министър Стойчо Кацаров пред bTV.

Преди дни стана ясно, че от КПКОНПИ са открили данни за корупция при поръчката за пазаруването на тестванията за ковид, които разрешиха на учениците да се върнат в клас. Стойчо Кацаров сподели, че няма визия за какви злоупотреби приказва антикорупционната комисия.

" Това е офанзива, чиято последна проекция е президентът Румен Радев. Другата линия е икономическа. има платени 10 млн. лева, без да е осъществена никаква активност, без законово съображение да се платят тези средства и до този миг не са подхванати никакви дейности за откриване на истината към този случай. Ето ви 10 млн. аргументи да бъда нападнат аз, да бъде атакувано ръководството на служебното държавно управление ", съобщи Кацаров.

По думите му Министерски съвет е определил бюджет от 12 лв. на численост за 1,5 млн. теста. " Ние купихме 4,7 млн. теста - три пъти повече за същите пари. Три пъти по-ниска цена е реализирана по време на поръчката ", добави някогашният здравен министър.
 КПКОНПИ: Има данни за корупция в Министерство на здравеопазването
КПКОНПИ: Има данни за корупция в Министерство на здравеопазването

Проверката е почнала на 9 декември

Междувременно в студиото на Нова телевизия някогашният зам.-министър Димитър Петров, който изненадващо бе освободен от служба малко преди края на мандата на второто служебно държавно управление, още веднъж изясни своите подозрения по отношение на поръчката за проби за учебните заведения - делене на поръчката на четири обособени, залагане на подозрително висока цена на численост тест и нарушение на процедурите в самото ведомство.

" Не мога да упреквам никого, за това си има органи ", сподели Петров и уточни като образец, че сега новото управление на Министерство на здравеопазването е оповестило една такава аналогична процедура.

Петров обаче и уточни, че в предходната поръчка са се появили компании, регистрирани преди едвам няколко месеца и изцяло непознати в сферата - не са се занимавали с такава активност. По думите му отговор на всички въпроси би трябвало да дават министърът и шеф кабинета.
 Димитър Петров: Поръчката на тестванията за учениците е нескопосана
Димитър Петров: Поръчката на тестванията за учениците е нескопосана

Тестовете, които костват 5-6 лева в комерсиалната мрежа са поръчани за 8,20 лева на едро

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР