Тестовете на водата около японската АЕЦ Фукушима не са отчели

...
Тестовете на водата около японската АЕЦ Фукушима не са отчели
Коментари Харесай

Япония: Няма завишена радиация във водата около АЕЦ Фукушима

Тестовете на водата към японската АЕЦ " Фукушима " не са отчели никаква радиоактивност, заяви през днешния ден японското министерство на околната среда, представено от Ройтерс.

Пробите бяха взети броени дни откакто управляващите започнаха да изливат в океана модифицирана вода, която преди е служела за изстудяване на реакторите на атомната електроцентрала, която претърпя повреда през 2011 година, откакто бе ударена от големи талази цунами, напомня Българска телеграфна агенция.

Изхвърлянето на водата провокира митинги в Япония и в прилежащи страни, най-много в Китай, който забрани вноса на морски артикули от страната. Япония и научни организации споделят, че водата е безвредна, защото е била филтрирана от множеството радиоактивни детайли, като се изключи тритий - радиоактивен изотоп на водорода. Тъй като отделянето на трития от водата е мъчно, водата от Фукушима е била разредена, до момента в който равнището на тритий е паднало под допустимите правила.

Пробите за тестванията на японското министерствона околната среда са взети от 11 места покрай централата, а резултатите демонстрират, че концентрацията на тритий е под допустимите граници - 7-8 бекерела тритий на литър. В резултат изливането на водата " няма да има неподходящо въздействие върху здравето на хората и върху околната среда ", акцентира министерството.

Наблюдението се прави " с високо равнище на обективност, бистрота и надеждност ", с цел да не се петни репутацията на Япония, сподели в изказване министърът на околната среда на Япония Акихиро Нишимура.

Официални лица обявиха, че министерството ще разгласява резултатите от тестванията си всяка седмица през идващите най-малко три месеца.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР