Тестовете на Moderna с хиляди доброволци трябва да започнат през

...
Тестовете на Moderna с хиляди доброволци трябва да започнат през
Коментари Харесай

Ваксината срещу COVID-19: Първите резултати от изпитанията върху хора на Moderna са обнадеждаващи

Тестовете на Moderna с хиляди доброволци би трябвало да стартират през юли

Първите резултати от клиничните тествания върху хора на ваксина против ковид са обнадеждаващи, сочат данните на американската биотехнологична компания Moderna за група от осем доброволци. Всеки от участниците в тестванията е развил антитела почти в същото количество, както при пациенти, които са имали COVID-19. Освен това резултатите демонстрират, че имунизацията е безвредна за приложимост при хората, написа Guardian.

Получените данни са част от първичните тествания върху 45 души, провеждани от Moderna, и компанията прецизира, че не значат безусловно, че имунизацията ще проработи. Но те са позитивна вест за държавните управления по света, които чакат пробив в битката против пандемията.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Окуражаващи вести

Американското проучване, водено от Националният институт по алергии и инфекциозни заболявания, демонстрира, че осемте доброволци са произвели антитела, които в лабораторни условия са спрели развиването на вируса. С увеличението на дозата на имунизацията са се нараснали и антителата.

Експертите предизвестяват обаче, че остава въпросът дали това ще е задоволително, с цел да предотврати инфектирането с COVID-19. Не се знае и какъв брой дългогодишен ще е резултатът от антителата. Според проф. Робин Шаток, имунолог от Imperial College, резултатите на Moderna са окуражаващи. " Важно е да се проучат получените данни, само че резултатите отговорят на упованията, че доброволците ще имат ниво на антитела, което най-малкото е еквивалентно на оздравяващите пациенти ", споделя той.

Следващ стадий от тестванията

Стивън Евънс, професор по фармакоепидемиология от London School of Hygiene & Tropical Medicine, е по-предпазлив в оценката си. " Това не е неприятна вест. Има няколко позитивни детайла, които сочат, че тази ваксина може да проработи ", разяснява той.

Много компании и групи по света се надпреварват в създаването на ваксина, употребявайки разнообразни подходи. Световната здравна организация пресмята, че съперниците са 76. Засега Moderna са обявили резултатите от групата с най-младите участници. Очакванията са скоро да се премине към идващия стадий от тестванията, включващ 600 души, а тестванията с хиляди доброволци би трябвало да стартират през юли. Тръмп с 30-дневен ултиматум към СЗО

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп изпрати писмо до ръководителя на Световната здравна организация (СЗО), в което заплашва да спре за непрекъснато американското финансиране за институцията поради неточности в метода към ковид още от декември. Тръмп дава 30-дневен ултиматум на СЗО да обещае " основни усъвършенствания " в държанието си или да изгуби Съединени американски щати като член дружно с милиони долари. По-рано в понеделник американският президент назова организацията " марионетка на Китай ", още веднъж упрекна Пекин, че се е опитал да скрие информация за пандемията и упрекна СЗО, че не е потърсила отговорност за това от китайските управляващи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР