Тест на фекална проба От днес (5.09) до края на календарната

...
Тест на фекална проба
От днес (5.09) до края на календарната
Коментари Харесай

За първи път у нас безплатен скрининг за рак на дебелото черво

Тест на фекална проба

От през днешния ден (5.09) до края на календарната година в София ще се организира за първи път пилотна стратегия " Заедно против рака на дебелото черво ". Тя е изцяло безвъзмездна за най-рисковия контингент - хората на възраст сред 50 и 74 години.

" Ракът на дебелото черво е предотвратимо заболяване, когато е открито в точния момент. Това е и повода да стартираме тази пилотна стратегия, която може да промени за положително здравната система в България и животите на хиляди хора и фамилии, " споделя Йоана Маринова, изпълнителен шеф на Фондация " Лъчезар Цоцорков ", виновна за самодейността. Целта на Фондацията е скоро акцията за скрининг да бъде национална.

По данни на Европейската комисия за 2021 година, ракът на дебелото черво е втората най-честа причина за гибел при онкологичните болести. Това е и вторият най-често срещан рак при дамите и третият най-разпространен при мъжете в страната.

Като множеството онкологични болести и ракът на дебелото черво постоянно не демонстрира признаци в началните стадии, заради което диагностицирането постоянно се случва в напреднала фаза, а тогава възможностите за лекуване доста понижават. Според статистиката едвам 15% от болните оцеляват до пет години след слагане на диагнозата в късен етап, когато ракът на дебелото черво е метастазирал в далечни елементи на тялото.

Според националните ни онкологични специалисти, с цел да има съществена смяна, би трябвало да се приложат откритите в Европа практики, а точно - всички над 50-годишна възраст да се тестват годишно.

Какво съставлява скрининговото проучване?

Всички, попадащи във възрастовата група, могат да дават фекална проба в една от лабораториите, част от партньорската мрежа на Програмата в София, и да създадат теста за окултни кръвоизливи изцяло гратис. Скрининговото проучването е бързо и безусловно безболезнено. Пробата обаче би трябвало да бъде взета у дома.

Ето по какъв начин се прави:
Купува се резервоар за фекална проба от аптеката. Пробата се взима заран. Поставя се стреч-фолио на тоалетната паница. Фолиото би трябвало да е хлабаво, с цел да може свободно да събере нужното количество. Фолиото се защипва с преносимата седалка. След като е отделено несъмнено количество фекална маса, с лъжичката от контейнера се събира от няколко места количество, с размера на лешник. Поставя се в контейнера, който се затваря компактно и се носи в лабораторията в същия ден.
Целта на тестът е да види съществуването на окултни кръвоизливи. При откриването на такива, пацниентът ще бъде ориентиран към спомагателни проучвания за доказване произхода на кървенето.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР