Tesla (TSLA.O), отваря нов раздел и уволнява повече от 10%

...
Tesla (TSLA.O), отваря нов раздел и уволнява повече от 10%
Коментари Харесай

Спад на продажби: Tesla съкращава повече от 10% от персонала

Tesla (TSLA.O), отваря нов раздел и уволнява повече от 10% от световната си работна мощ, демонстрира вътрешно известие, оповестява Reuters. Това се случва на фона на падащите продажби и засилващата се ценова война за електрически транспортни средства (EV).

„ Приблизително на всеки пет години би трябвало да реорганизираме и рационализираме компанията за идната фаза на напредък “, разяснява основният изпълнителен шеф Илон Мъск в обява на X. Двама старши водачи, ръководителят на създаването на акумулатори Дрю Баглино и вицепрезидентът за обществена политика Рохан Пател, също оповестиха напускането си, привличайки благодарствени изявления от Мъск, макар че някои вложители бяха загрижени.

За последно Мъск разгласи съкращения на работни места през 2022 г, откакто сподели на ръководителите, че има „ супер неприятно предусещане “ по отношение на стопанската система. Все отново броят на чиновниците на Tesla се е нараснал от към 100 000 в края на 2021 година до над 140 000 в края на 2023 година, съгласно документи, подадени до регулаторните органи на Съединени американски щати.

Скот Ачейчек, основен изпълнителен шеф на Rex Shares - който ръководи ETF с висока експозиция към акции на Tesla - разказа намаляването на броя на чиновниците като стратегическо, само че Майкъл Ашли Шулман, основен капиталов шеф в Running Point Capital Advisors, счете напускането на висшите ръководители като " по-голямото негативен сигнал през днешния ден “, че растежът на Tesla е в неволя.

Преди по-малко от година основният финансов шеф на Tesla, Зак Къркхорн, напусна компанията, подхранвайки опасенията по отношение на планирането на приемствеността.

Акциите на Tesla затвориха с 5,6% по-ниско равнище до $161,48 в понеделник.

„ Докато приготвяме компанията за идната ни фаза на напредък, извънредно значимо е да разгледаме всеки аспект на компанията за понижаване на разноските и увеличение на продуктивността “, сподели Мъск в бележката, изпратена до целия личен състав.

„ Като част от това изпитание направихме изчерпателен обзор на организацията и взехме сложното решение да понижим броя на чиновниците си с повече от 10% в международен мащаб “, се споделя в известието.

Новоизбраният работен съвет от представители на служащите в немския цех на Tesla не е бил осведомен или съветван преди известието до личния състав, сподели Дирк Шулце, началник на синдиката IG Metall в района.

„ Правово обвързване на управлението е освен да осведоми работническия съвет, само че и да се съветва с него за това по какъв начин могат да бъдат обезпечени работни места “, сподели Шулце.

Анализатори от Gartner и Hargreaves Lansdown споделиха, че съкращенията са знак за напън върху разноските, защото автомобилният производител влага в нови модели и изкуствен интелект.

Tesla заяви този месец, че световните й доставки на коли през първото тримесечие са спаднали за първи път от близо четири години, защото пониженията на цените не съумяха да раздвижат търсенето.

Производителят на електрически автомобили се забави с освежаването на остарелите си модели, защото високите лихвени проценти понижиха апетита на потребителите за скъпи продукти, до момента в който съперниците в Китай, най-големият авто пазар в света, пускат по-евтини модели.

BYD на Китай (002594.SZ), отваря нов разделза малко изпревари американската компания като най-големият производител на електрически автомобили в света през четвъртото тримесечие, а новият участник Xiaomi (1810.HK), отваря нов разделсъбра забележителна позитивна преса.

Tesla се приготвя да стартира продажби в Индия, третият по величина авто пазар в света, тази година, произвеждайки коли в Германия за експорт в Индия и изследвайки места за шоуруми и сервизни центрове в огромните градове.

Tesla записва брутен марж на облага от 17,6% през четвъртото тримесечие, най-ниският от повече от четири години.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР