Tesla съобщи, че е получила призовка от Комисията по ценните

Tesla съобщи, че е получила призовка от Комисията по ценните ...

SEC е изпратила призовка на Tesla заради прогнозите за производството на Model 3


Tesla съобщи, че е получила призовка от Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ (SEC) относно прогнозите за производството на Model 3, които производителят на електромобили направи през 2017 г., съобщава Ройтерс.

Компанията многократно пропускаше собствените си крайни срокове за производство на седана Model 3 и беше разследвана от множество федерални агенции за подвеждане на инвеститорите за бизнеса си.

Още по тематаИнвеститори в Tesla искат да затегнат още повече контрола над компаниятаДиректорът на Panasonic: Tesla остава незасегната от проблемите около Илон МъскИлон Мъск изтри позициите, които заема, от сайта на Tesla
Компанията съобщи, че нито една федерална агенция по течащите разследвания не е стигнала до извода, че са извършени нередности. „Изглежда, че SEC разследва дали направените прогнози са се основавали на факти или не“, казва Джей Дъблоу, партньор в компанията Pepper Hamilton LLP.

„Възможно е SEC да предприеме нови правоприлагащи действия, ако се окаже, че прогнозите са били направени преднамерено или безразсъдно без никакво основание“, допълва Дъблоу, който е бивш служител на SEC.

Говорител на Tesla каза пред Ройтерс през октомври, че компанията е получила доброволно запитване от министерството на правосъдието за документи, свързани с прогнозите за производството на Model 3.

ФБР също разследва дали Tesla е представила невярна информация за производството на Model 3 в началото на 2017 г.

Питър Хавълс, партньор в Trial and Dispute Resolution Practice Group, казва, че SEC няма да може да повдигне обвинения, ако е имало основание за прогнозите. „Но, както се случи с туитите за делистването на Tesla, ако SEC стигне до извода, че прогнозите и коментарите са били направени без разумна фактологическа основа, може да започне нова правораздавателна процедура срещу компанията“, допълва той.

Tesla все още е под седмичната си производствена цел за 5 хил. броя от Model 3, но успя да излезе на печалба през третото тримесечие, както обеща Мъск. В четвъртък компанията съобщи, че смята да започне производството на около 3000 броя от Model 3 на седмица в Шанхай в началната фаза на своята Gigafactory 3, за да намали въздействието на митата.

Tesla информира, че продажбите на Model S и Model X в Китай са били засегнати и вероятно ще продължат да бъдат засегнати от повишените неотдавна мита, наложени от китайското правителство върху произведени в САЩ автомобили.

Източник: investor.bg