Tesla Roadster - автомобилът, който преобърна индустрията, ще стане част

...
Tesla Roadster - автомобилът, който преобърна индустрията, ще стане част
Коментари Харесай

Мъск пише история: провал или пробив? Червена Tesla Roadster полита към Марс

Tesla Roadster - автомобилът, който прекатурна промишлеността, ще стане част от ново начинание на бизнесмена Илън Мъск, което може да промени курса на цялото човечество.

На 6 февруари, вторник, яркочервеният електромобил, част от сбирката на Мъск, ще поеме курс към Марс. А от него ще звучи паметното парче Life on Mars? на Дейвид Боуи.

Starman in Red Roadster

A post shared by Elon Musk (@elonmusk) on Feb 4, 2018 at 9:50pm PST

Точно в 13:30 часа във Флорида (20:30 часа българско време) от историческата площадка в Kennedy Space Center в Кейп Канаверал ще излети ракетата Falcon Heavy с товар същата Tesla, която ще поеме курс към орбита на Червената планета.

Ако излитането бъде сполучливо, Falcon Heavy ще се трансформира в най-мощната ракета, употребена в днешно време и втората в исторически проект - след летялата последно през 1973 година Saturn V.

Falcon Heavy, на която се разчита след време да прати и хора на Марс, може да изпрати в орбита съвсем 64 метрични тона тегло - повече от тежестта на аероплан Boeing 737 цялостен с пасажери, екипаж, багаж и гориво. Нещо повече - тя е два пъти по-мощна от идната в класацията - Delta IV Heavy (и то на една трета от цената).

Първият стадий е формиран от три ракети Falcon 9 с по девет мотора, които генерират над 2,27 милиона тона подтик (или колкото 18 самолета Boeing 747).



Площадката 39А, от която ракетата ще излети на следващия ден, е същата, от която излетя Apollo 11 през 1969 година.

Ексцентричната концепция на борда да бъде качена Tesla Roadster, несъмнено, е на самият Илън Мъск. " Обожавам мисълта за автомобил, който ще се рее във вечността през космоса и може би ще бъде открит от извънземна раса след милиони години ", сподели самият той пред декември м.г.

Ами в случай че не успее?

" Гapaнтиpaм, чe щe e вълнyвaщo - пo eдин или дpyг нaчин ", съобщи още Мъск тогава. Предприемачът и представители на компанията му SpaceX признават, че може не всичко да мине по проект. Самият той призна още, че ще сметне за триумф, в случай че ракетата се взриви най-малко задоволително надалеч от площадката, с цел да не я повреди. Експерти обаче считат, че намаляването на упованията е умишлен ход. И напомнят, че тестовият полет нямаше да бъде осъществен, в случай че възможностите за триумф бяха толкоз дребни. Риско обаче постоянно има.



Бъдещето

SpaceX към този момент има уговорени три платени задачи за Falcon Heavy, в това число дълго чаканото изстрелване на двама пасажери на туристическо странствуване към Луната.

Както и Falcon 9, по този начин и Falcon Heavy е издигната по този начин, че трите ракети да се върнат назад на Земята след изстрелване - и да могат да бъдат употребени още веднъж. Две от тях ще се върнат в Кейп Канаверал, а третата би трябвало да кацне на транспортен съд в Атлантическия океан.

Изстрелването може да гледате онлайн тук:

Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР