Tesla Model Y на автоматичен ход, извикана от своя собственик,

...
Коментари Харесай

Tesla без водач се блъсна в самолет, завъртя го и продължи


Tesla Model Y на автоматизиран ход, извикана от своя притежател, се удари в аероплан на летище
(снимка: Reddit / Smiteme)

Програмистите на Tesla работиха старателно, с цел да научат автоматизираните системи на колата да заобикалят произшествия нощем с транспортни средства, стоящи на ръба на пътното платно с мигащи маяци. Сега обаче ще би трябвало да решат нов проблем – конфликтите със самолети…

Електромобил и аероплан могат да се ударят един различен единствено на земята – и по-точно на някое недобре обезопасено летище, което прави вероятността от сходни произшествия доста дребна. Но точно за подобен случай споделя в известния конгрес Reddit свидетел на конфликта.

На оповестените фрагменти, снимани от камера за видеонаблюдение на летище, се вижда по какъв начин електрическа кола Tesla Model Y се сблъсква с лек аероплан Cirrus Vision (струващ към 3,5 милиона долара), който стои неподвижно. Твърди се, че притежателят на електрическата кола е употребявал функционалността за отдалечено извикване на автомобила от мястото за паркиране, което е на известно разстояние от него.

Автоматиката на колата стартира да прави нужните маневри, само че не съумява да разпознае като затруднение задната част на фюзелажа на самолета, издигнат над земята, и да спре в точния момент. От записа се вижда, че след контакт със самолета, автомобилът продължава да се движи, завъртайки Cirrus към отвесната му ос.



По принцип, този случай не е неповторим в практиката на потребление на автоматизираните системи на Tesla. В една от първите съдбовни произшествия с Tesla във Флорида беше забъркана технологията за дейна помощ на лидера. Разследването откри, че на кръстовището бордовите камери на колата не са забелязали леко полуремарке, блокиращо пътя на електрическо транспортно средство на фона на ясно небе, и Tesla се вряза под под камиона с цялостна скорост.

В сегашната обстановка със самолета се случва почти същото: небето по посока на автомобила е много ярко, а долната част на фюзелажа на самолета е боядисана в бяло. Но за случая немалка виновност има и притежателят на автомобила, разяснява Electrek. Спецификата на функционалността Summon изисква операторът да държи пръста си върху екрана на смарт телефона, до момента в който електрическият автомобил се придвижва автоматизирано към него.

Ако възникне обстановка, при която колата би трябвало да бъде спряна, задоволително е притежателят да вдигне пръста си от екрана на смарт телефона. В този случай, явно, той просто не е бил задоволително деликатен, защото колата продължава да се движи още няколко секунди след контакта със самолета.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР