Терористичните групировки ИДИЛ (Ислямска държава) и Ал Кайда гледат на

...
Терористичните групировки ИДИЛ (Ислямска държава) и Ал Кайда гледат на
Коментари Харесай

Отваря ли нови възможности за терористите коронавирусът?

Терористичните групировки ИДИЛ ( " Ислямска страна " ) и " Ал Кайда " гледат на ковид като опасност, само че част от техните бойци също по този начин виждат злополуката от пандемията като опция да завоюват повече последователи и да нанасят по-тежки удари от преди, написа " Асошиейтед прес ".
Послания от ислямистките екстремистки групировки будят безпокойствие по отношение на вируса, примесено със блаженство смятайки, че болестта е наказване за немюсюлманите, като в същото време приканват почитателите си да се разкаят и да се грижат за себе си.
" Ал Кайда " даже оферират в свое изказване немюсюлманите да употребяват времето си в карантина, с цел да се научат на ислям.
В изострен коментар в бюлетина си " Ал Наба " към средата на март, ДАЕШ даже приканва почитателите си да не демонстрират благосклонност и да подхващат офанзиви във времена на рецесия.
Съединени американски щати прикрива убийствата на терористите в Сирия, разкрива съветско следствие
" Почти несъмнено е, че COVID-19 ще препятства вътрешните старания за сигурност и интернационалното съдействие за битка с ДАЕШ, позволявайки на джихадистите по-добре да приготвят огромни терористични офанзиви ", показват от Международната спешна група.
Ислямистките терористи в края на март направиха най-кръвопролитното си нахлуване против военните в Чад, които способстват доста за борбате с тероризма в Африка, убивайки минимум 92-ма чадски бойци покрай границата с Нигерия и Нигер.
В Египет двама военни представители, поискали да останат анонимни, са съобщили за растеж на нападенията на ДАЕШ през март в неспокойната северна част на Синайския полуостров, само че силите за сигурност са съумели да осуетят минимум три други огромни офанзиви.
Въпреки че Сирия и Ирак не следят усилване на нападенията на ДАЕШ след разпространяването на вируса там, пандемията подтикна обединението, предвождана от Съединени американски щати, да приключи образованието на силите за сигурност в Ирак на фона на планувано евакуиране от няколко бази.
На други места има признаци, че американските, английските и други военни се изтеглят поради ковид, което оставя поле за деяние на екстремистите.
Това е заплаха в горещите точки на Африка - Сахел, региона на езерото Чад и Сомалия, където американските военни към този момент тормозят съдружниците през последните месеци, обмисляйки съкращения, с цел да се съсредоточат върху заканите от Китай и Русия.
" Всяка страна, която е заинтригувана да се завърне в Африка, ще се възползва от опцията да го направи ", акцентира Клионад Рейли, изпълнителен шеф на плана " Данни за събития и места на въоръжени спорове ", който наблюдава дейностите на екстремистите по целия свят, като предизвестява: " Това ще бъде извънредно неприятно. "
ИДИЛ стартира да се възражда в Ирак и Сирия
Говорителката на командването на Съединени американски щати за Африка (AFRICOM) лейтенант Кристина Гибсън е декларирала пред " Асошиейтед прес ", че " макар че размерът и обсегът на някои действия на AFRICOM бяха поправени, с цел да се подсигурява сигурността и отбраната на силите - както на Съединени американски щати, по този начин и на партньорската страна, нашият ангажимент към Африка продължава ". Тя не е предоставила детайлности за засегнатите интервенции, само че уточни, че AFRICOM към момента разполага с към 5 200 военнослужещи на континента във всеки един миг.
Мисията на английската войска в Кения, която обезпечава образование за битка с тероризма и други умения, тази седмица разгласи, че всички армейски фамилии се завръщат във Англия поради вируса.
В Сомалия обвързваните с " Ал Кайда " терористи от " Аш Шабаб " са провели рядка 5-дневна среща на главатарите си през март, на която е бил разискван коронавирусът. В официално съобщение терористичната формация призна неговата " изключителна опасност " за света, в това число за мюсюлманите.
По-късно представител на " Аш Шабаб " е отбелязал пред " Асошиейтед прес ", че е прекомерно рано да се разяснява дали групировката ще се съобрази с молбата на Организация на обединените нации за прекъсване на офанзивите, които продължиха, или дали ще разреши на здравните служащи достъп до регионите, които управлява.
В Афганистан талибаните стигнаха още по-далеч, публикувайки видеоклипове за стерилизация и фотоси на бойците си, раздаващи маски за лице и сапун. Те също по този начин са предложили гаранции за сигурност на всяка филантропична група, която подкрепя жертвите на вируса или оказва помощ да спре разпространяването му.
Говорителят на талибаните е коментирал пред АП, че " в случай че, не дай Боже, болестта се развихри в регион, където ние направляваме ситуацията, тогава може да спрем да се сражаваме в този регион ".
Още информация за ковид в нашия блог.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР