Терористичната групировка Хайят Тахрир аш-Шам (ХТШ) се подготвя за боеве

...
Терористичната групировка Хайят Тахрир аш-Шам (ХТШ) се подготвя за боеве
Коментари Харесай

Турция е готова да открие нов фронт против „ан-Нусра”, терористите минират границата и стягат техниката

Терористичната формация „ Хайят Тахрир аш-Шам ” (ХТШ) се приготвя за боеве в северната част на сирийската провинция Идлиб, с цел да отрази нахлуване от страна на турските въоръжени сили. Това твърди сирийски боен източник пред rusvesna.su. В регионите на хипотетичното нахлуване към този момент се приготвят позиции, минира се местността, стяга се техниката и се приготвя живата мощ.

Финансирането на тази терористична организация, реализирано преди от Саудитска Арабия, към този момент е прекъснато от няколко месеца. Сега ХТШ води боеве на два фронта, като последният е открит на южната граница на провинция Идлиб след нападението на терористите против северната част на провинция Хама.

При това сирийската войска не е нарушила нито едно от споразуменията за основаване на зони за деескалация на спора. Огън се открива единствено по позиции, от които се обстрелват отряди на сирийската войска – Сирия си резервира правото да се отбранява и разгласи, че нито един изстрел от страна на терористите няма да остане ненаказан.

Предвиждайки скорошното проваляне на терористите от „ Хайят Тахрир аш-Шам”, Турция явно е решила да се включи в битката със значително отслабената формация. Вероятно Анкара зад това решение крои очаквания след окончателното проваляне на „ Нусрите” да претендира за отнети от терористите територии.

За „ Джебхат ан-Нусра” това е извънредно неприятна вест. Още повече, че тя разполага с потвърждения, че Турция води разузнаване в региони, заети от терористите в северната част на провинция Идлиб.

Турска армия и тежка техника от дълго време се концентрират в граничните със Сирия региони. На Анкара обаче й липсва комфортен мотив за огромно нахлуване против позиции на терористите. Сега, заявявайки за желанието да се бори с интернационалния тероризъм на територията на Сирия, Турция няма да се притеснява от наказание от страна на международната общност и ще взема решение свои меркантилни задания в тази страна.

За групировката ХТШ това значи, че в североизточната част на провинция Идлиб против нея се отваря нов фронт.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР