Терористичната акция в Москва продължава от 23 до 26 октомври

...
Терористичната акция в Москва продължава от 23 до 26 октомври
Коментари Харесай

17 години от терористичния акт на Дубровка в Москва

Терористичната акция в Москва продължава от 23 до 26 октомври 2002 година

На 23 октомври група въоръжени терористи отпред с Мовсар Бараев завзема Театралния център на Дубровка, който се намира в постройката на Дома на културата ОАО „ Московский подшипник ", и взема за заложници част от феновете, пристигнали да гледат мюзикъла „ Норд Ост ".



По времето на антитерористичната интервенция по освобождението на заложниците всичките терористи са премахнати, множеството заложници са освободени, само че има и стотици починали.

Според формалните данни починалите са 130 души от заложниците; съгласно публичната организация „ Норд Ост " починалите са 174 души.

Подготовката за терористичния акт стартира при започване на 2002 година

Окончателното решение за осъществяването на огромен терористичен акт в Москва и взимане на огромен брой заложници е взето на съвещанието на чеченските полеви командири, което се организира през лятото на 2002 година

Пряката подготовка на терористичния акт стартира в първите дни на октомври.

От Чечения в Москва идват леки коли, чиито багажници са цялостни с гърмеж и оръжие.

В продължение на един месец в столицата идват на дребни групи терористите, които се нанасят в няколко квартири, ситуирани в разнообразни региони на града. Общо групата терористи е от 40 души; половината от тях са терористки-камикадзета.

Терористите преглеждат три обекта на терористичния акт - Московския държавен естраден спектакъл, Московския замък на младежта и Театралния център на Дубровка.

В последна сметка се стопират на Театралния център на Дубровка поради многото фенове и най-малкия брой пространства, които би трябвало да бъдат обискирани и следени по-късно.

Сградата на Театралния център на Дубровка е издигната в Москва на улица „ Мелников " през 1974 година и първоначално се назовава Дворец на Културата на Държавния цех за лагери.

Там се организират естрадни концерти, театрални представления и прочие

През 2001 година за потребностите на основателите на мюзикъла „ Норд Ост ", по романа на Вениамин Каверин „ Двамата капитани ", постройката е преоборудвана и преименувана.

На 23 октомври 2002 година в 21.15 часа в постройката на Театралния център на Дубровка нахлуват въоръжени хора, облечени в камуфлаж, пристигнали на три микроавтобуса.

По това време тече мюзикълът „ Норд Ост ", в залата феновете са повече от 800 души.

Освен тях в постройката на Театралния център са и чиновници от театъра и учещи се в школата за ирландски танци „ Иридиан ".

Терористите вкарват всичките хора в залата и ги афишират за заложници. Те са 912 души.

Терористите минират постройката и инсталират бомби край стените на зрителната зала на разстояние пет метра една от друга, а в центъра и на балкона разполагат железни балони, до които дежурят непрекъснато дами камикадзета.

Във всеки балон се намира 152-милиметров артилерийски осколъчнофугасен снаряд. Вътрешната част, сред снаряда и стената на балона, е цялостна с поразяващи детайли. Жените терористки се разполагат в шахматен ред до противоположните стени. Коланът на „ шахида " съдържа два кг еластичен гърмеж и един кг железни елементи.

Планира се гърмежите да унищожат всичко друго. За тази цел е основан централен пункт за ръководство.

На някои заложници терористите разрешават да се обадят на околните си, да оповестят, че са похитени и че за всеки погубен или ранен терорист ще разстрелват 10 души.

В 22 часа оказва се, че постройката на Театралния център е завзета от отряд чеченски терористи отпред с Мовсар Бараев.

Към постройката на Театралния център се насочват усилени милиционерски дежурства, ОМОН, специфични елементи и вътрешни войски.

В първите часове след терористичния акт част от актьорите и чиновниците в Театралния център, които се намират в служебните пространства, съумяват да избягат от постройката през прозорците и запасните изходи.

Късно през нощта терористите освобождават 17 души без всевъзможни условия.

На 24 октомври в 5,30 часа в постройката на Театралния център гладко влиза млада жена; по-късно излиза наяве, че това е Олга Романова - продавачка в близкия парфюмериен магазин; в 8.15 часа - влиза подполковник Константин Василиев. И двамата са разстреляни от терористите.

Първият опит да се откри контакт с терористите е подхванат на 24 октомври: в 00.15 часа в постройката на Центъра влиза депутатът от Държавната дума от Чечения Асламбек Аслаханов.

От 24 октомври рано сутринта до 26 октомври терористите интензивно се включват в договарянията, в които вземат участие някои съветски политици - Йосиф Кобзон, Григорий Явлински, Ирина Хакамада, публични дейци - лекарите Леонид Рашал и Анвар Ел Саид, публицистите - Анна Политковска, Сергей Говорухин, Марк Франкети, и снимачна група от канала НТВ, шефът на Търговско-промишлената палата Евгений Примаков, експрезидентът на Ингушетия Руслан Аушев, певицата Алла Пугачова.

По времето на тези договаряния терористите освобождават към 20 заложници.

На 24 октомври в 19 часа катарската телевизия „ Ал Джазира " излъчва обръщението на шефа на терористите Мовсар Бараев, записано няколко дни преди завземането на Театралния център; терористите желаят съветските войски да изоставен Чечения.

На 25 октомври в 15 часа в Кремъл президентът на Руската федерация Владимир Путин организира заседание с шефовете на вътрешното министерство и ФСБ. Шефът на ФСБ - Николай Патрушев, шефът на ФСБ, декларира, че управляващите са подготвени да запазят живота на терористите, в случай че освободят
всичките заложници.

Но всичките старания да бъдат освободени заложниците се оказват безполезни.

Терористите се държат извънредно нападателно, разстрелват няколко души.

За да се избегнат всеобщите жертви, се взема решението да се организира специфична интервенция със силите на Центъра за особено предопределение във ФСБ.

Но има риск терористите да взривят взривните инсталираните в постройката взривни устройства и всички заложници и щурмуващи биха починали.

Детонацията от такова количество гърмеж неизбежно би се отразила на целостта и носещите структури на постройката, вследствие на което то ще рухне.

Тогава поражда разновидността да бъде употребен нервно-паралитичен газ, който разрешава съвсем незабавно терористите да бъдат извадени от строя.

В нощта против 26 октомври една група спецназ прониква на първия етаж на постройката, където се намират техническите пространства.

Страхувайки се от снайперисти, терористите не се спускат в тях.

От тях командосите пробиват дребни отвори в стените и преградите.

Така съумяват да получат достъп до вентилационните шахти и да инсталират видеоапаратура.

На 26 октомври в 5.30 часа в постройката на Театралния център избухват три гърмежа, чуват се няколко
автоматни откоса.

Около шест часа спецназът стартира щурма.

Когато бойците от спецназа влизат в театралния комплекс, в цялата постройка се изключва светлината. Налага се командосите да работят в цялостна мрачевина.

В 6.30 часа формалният представител на ФСБ оповестява, че Театралният център се намира под контрола на специфичните служби.

Мовсар Бараев и огромна част от терористите са премахнати.

В това време към постройката на Театралния център се насочват десетки коли на Министерството на изключителните обстановки и „ Бърза помощ " и рейсове.

Спасители и лекари извеждат заложниците от постройката и ги транспортират до лечебните заведения.

В 7.25 часа помощник-президентът на Руската федерация Сергей Ястржембски публично декларира, че интервенцията по освобождението на заложниците е приключена.

Всичките терористи са премахнати, а заложниците - освободени. Сред починалите има двама актьори от детската група в театъра.

По публични данни по времето на антитерористичната интервенция са убити 40 терористи.

Техниците по гърмежа изземат от Театралния център към 30 взривни устройства, 16 гранати Ф-1 и 89 самоделни
ръчни гранати. Всичкото това с тротилов еквивалент 110-120 кг.

На 28 октомври 2002 година в Русия е разгласен ден на печал поради жертвите на терористичния акт.

На 30 декември 2002 година президентът на Русия Владимир Путин подписва декрет за награждаването с ордена „ Мъжество " Йосиф Кобзон и Леонид Рошал за смелостта и самоотвержеността, проявени при спасяването на заложниците, рискувайки живота си.

На 23 октомври 2003 година пред постройката на Театралния център на Дубровка е открит мемориалът „ В памет за жертвите на тероризма ".

Във връзка с терористичния акт на 23 октомври 2002 година е заведено дело.

По времето на следствието са упрекнати в организирането на акта Шамил Басаев, Зелимхан Яндарбиев и Ахмед Закаев.

На 20 юни 2003 година Московският градски съд осъжда на 8,5 години затвор Заурбек Талхигов.

Съдът открива, че той предавал по мобилния телефон сведения къде се намират снайперистите и бронираната техника край Театралния център.

На 17 декември 2014 година следствието по делото за завземането на Театралния център на Дубровка е
възобновено във връзка със задържането на оповестения за интернационално търсене Хасан Закаев, който провел превозването на оръжието и самоделните взривни устройства на терористите в Москва.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР