Терминът системен нарушител трябва да се въведе в Закона за

...
Терминът системен нарушител трябва да се въведе в Закона за
Коментари Харесай

Експерт: Терминът ”системен нарушител” да се въведе в Закона за движение по пътищата

Терминът ”системен извършител ” би трябвало да се вкара в Закона за придвижване по пътищата, тъй като участниците в придвижването, които повтарят всекидневно нарушаванията си, се преглеждат еднообразно с тези, които правят по-незначителни или инцидентни нарушавания. Това съобщи Георги Гълъбов - член на Института за пътна сигурност пред Дарик. По данни на Министерство на вътрешните работи единствено за миналия месец януари е имало 476 тежки произшествия и 17 000 нарушавания. Това е в пъти повече от януари предходната година. Едно от предложенията за смяна на настоящия закон за придвижване е той да бъде разграничен на три обособени: за придвижване по пътищата, за пътните транспортни средства и закон за водачите на моторни транспортни средства. Над 11 български институции дават отговор за спазването на Закона за придвижване по пътищата. И защото си споделят виновността, си споделят и отговорностите, което води до безпорядък и що се отнася до пътищата - до човешки жертви. Това обясниха от Института за пътна сигурност на публично разискване.

Едно от предложенията за смяна на закона за придвижване е въвеждането на " систематичен извършител ". " Ежегодно губим близо 700 души, сред тях и деца, това е по двама души дневно. Губим ги без да сме във война. На всеки се случва да наруши закона или правилника, всеки може да се озове в такава обстановка. Ако страната хвърля всичките си старания в това да спре всяко нарушаване и да обхване целия този бранш, това ще бъде цялостен неуспех ", разсъждава Гроздан Караджов - член на Института.

Кой е този, който пречи на всички старания за понижаване на жертвите и за безвредното придвижване по пътищата? Това е систематичният извършител съгласно Караджов. " Предлагаме да бъде оздравял този кусур на досегашната ни уредба и да се вкара, че във всеки един случай, в който извършител, който в дистанцията на една година от влизането в действие на наказателното му разпореждане, извърши три, каквито и да е, нарушавания, то този извършител да бъде третиран като систематичен извършител. И към него да се ползват по-строги санкции и да му се лишава свидетелството за правоуправление ", изясни още Караджов.

Що се отнася до разделянето на Закона за придвижване на три обособени - професорът по административно право Димитър Костов е песимистичен. " Три закона, които имат идентичен обект на влияние и контролиране на публични връзки. Ние имаме и Закон за пътищата. Колко стават, в случай че ги преброим ", запита юристът и добави, че поддържа концепцията да се кодифицират нещата. Той подсети, че Законът за придвижване за пътищата е обвързван с правото на отбрана на жителите, записано в Конституцията.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР