Терминът дислексия“ идва от гръцки и буквално означава трудна дума“.

...
Терминът дислексия“ идва от гръцки и буквално означава трудна дума“.
Коментари Харесай

10 холивудски звезди, за които не подозирате, че страдат от дислеския

Терминът „ дислексия “ идва от гръцки и безусловно значи „ сложна дума “. Самата болест се показва в некадърност за четене и схващане на прочетеното, което води до говорни разстройства и закъснение в развиването на грамотността.

Страдащите от дислексия нормално разместват буквите в думите, бъркат последователността при изписване на букви и думи, виждат някои букви изписани огледално. Често им е невероятно да разпознаят една дума при произнасяне, макар, че я знаят в писмен тип или пък разпознават дадена дума един път, само че когато я срещнат още веднъж се затрудняват при прочитането ѝ.

Според статистиката сред 17 и 20% от популацията на света страда от дислексия. Любопитен факт е, че 40 на 100 от милионерите страдат от това заболяване.

Редица известни персони от предишното и през днешния ден също са дислектици – Уинстън Чърчил, Ханс Кристиян Андерсън, Леонадро да Винчи, Алберт Айнщайн, в листата влизат още световноизвестната авторка на престъпни романи Агата Кристи и певицата Шер.

И въпреки всичко учените не могат да открият директна взаимозависимост сред дислексията и гениалността. Дали такава връзка съществува, не се наемаме да потвърждаваме, само че е реалност, че и едни от най-великите имена на Холивуд също страдат от това заболяване. Ето го и листата на 10-те холивудски звезди, за които евентуално не подозирате, че страдат от дислеския.

1. Том Круз

            View this post on Instagram                      

 

A post shared by Tom Cruise (@tomcruise) on Apr 26, 2018 at 12:30pm PDT

Том Круз е един от най-известните и харeсвани артисти на Холивуд. За болестта си споделя:

„ Когато бях на към 7 години ми сложиха диагноза дислексия. Опитвах се да се съсредоточвам върху това, което четях, само че ми беше мъчно. Главата ме заболяваше, когато учех. Не желаех никой да схваща за положението ми ”.

Актьорът е прочут последовател на религиозното обучение сциентология. С него той изяснява и излекуването си от дислексията преди години.

2. Киану Рийвс

A post shared by Keanu Reeves (@keanu_reeevesss)

Звездата от „ Матрицата ” и „ Скорост ” Киану Рийвс си спомня за детството с дислексия:

„ През годините посещавах 4 разнообразни учебни заведения и се борих с дислексия, което правеше образованието ми още по-голямо предизвикателство, в сравнение с е за множеството хора. В последна сметка напуснах гимназия без да завърша ”.

3. Кийра Найтли

A post shared by Keira Knightley Source (@keiracknightleys)

Прекрасната Кийра Найтли, която познаваме от „ Игра на кодове ”, „ Карибски пирати: Сандъкът на мъртвеца ”, „ Гордост и предубеждения ” и още доста други, преди време разкри надълбоко защитавана загадка:

„ Ами да, аз имам дислексия! И до през днешния ден изпитвам съществени компликации дори да чета на глас. Родителите ми ме заставяха да изучавам и ме заплашваха, че в случай че получа слаба оценка, няма да ме пуснат на прослушване за роля. Е, и аз се стараех, доколкото можех ”.

4. Уил Смит

            View this post on Instagram                      

 

A post shared by Will Smith (@willsmith) on Dec 9, 2019 at 3:27pm PST

Чаровният Уил Смит постоянно споделя, че обожава да се смее, да се забавлява и да води забавен живот. Като дете обаче на „ Принцът от Бел еър ” никак не му е било до смях – поради дислексията изпитвал съществени компликации с писането и четенето в учебно заведение. С времето се научил да употребява особеното си виждане за света като свое оръжие. И това явно помогнало. Днес Уил е една от най-големите звезди в Холивуд.

5. Стивън Спилбърг

            View this post on Instagram                      

 

A post shared by Steven Spielberg

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР