Терминалът за втечнен природен газ (ВПГ), който се разработва в

...
Терминалът за втечнен природен газ (ВПГ), който се разработва в
Коментари Харесай

Мицотакис за терминала в Алексансдруполис: Нов енергиен портал, който ще помогне на Европа и Балканите да станат по-малко зависими от руските доставки

Терминалът за полутечен природен газ (ВПГ), който се създава в Александруполис, ще бъде „ нов енергиен портал “, който ще помогне на Европа и Балканите да станат по-малко подвластни от съветските доставки. Това съобщи министър председателят на южната ни съседка Кириакос Мицотакис при церемонията по откриването на знаковия план в Северна Гърция, оповестява електронното издание на атинския вестник Kathimerini.
 
Терминалът за ВПГ е „ фар, изпращащ двойно обръщение: че с неговото довеждане докрай скоро ще можем да се отървем от газа, приближаващ от съветски източници, и че нашите страни поемат обща роля в новата енергийна карта “, добави Мицотакис, обръщайки се към присъстващите, измежду които са ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел, сръбския президент Александър Вучич и министър председателите на България Кирил Петков и на Северна Македония Димитър Ковачевски.
 
Новият терминал, плануван за стартиране през декември 2023 година, се чака да укрепи енергийната сигурност на Гърция и да усъвършенства районната й стратегическа роля, като в същото време ще обезпечи различен маршрут за доставка на природен газ, който не минава през Турция. По този метод се чака понижаване на зависимостта от съветския газ.
 
Проектът също по този начин ще насърчи по-тясно съдействие в Балканския район в региона на енергетиката.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР