Терминалът за втечнен природен газ, който се изгражда в Александруполис,

...
Терминалът за втечнен природен газ, който се изгражда в Александруполис,
Коментари Харесай

Гръцкият премиер приветства новата енергийна врата в Александруполис

Терминалът за полутечен природен газ, който се построява в Александруполис, ще бъде " нова енергийна врата ", който ще помогне на Европа и Балканите да станат по-малко подвластни от съветските доставки , сподели министър председателят на Гърция Кириакос Мицотакис във вторник при откриването на знаковия план в източното гръцко пристанище, цитира думите му електронното англоезично издание на гръцкия вестник Катимерини.

Терминалът за полутечен природен газ е " фар, изпращащ двойно обръщение: че с неговото довеждане докрай скоро ще можем да се отървем от (зависимостта) от газа, приближаващ от съветски източници и че нашите страни поемат обща роля в новата енергийна карта ", добави той, обръщайки се към аудитория, която включваше, наред с други високопоставени лица, ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, сръбския президент Александър Вучич и министър председателите на България Кирил Петков и на Република Северна Македония Димитър Ковачевски.

Новият терминал, който би трябвало да проработи през декември 2023 г ., се чака да укрепи енергийната сигурност на Гърция и да усъвършенства районната й стратегическа роля, като в същото време ще обезпечи различен маршрут за доставка на природен газ, който не минава през Турция и ще понижи зависимостта от съветския газ, съобщи гръцкият министър председател.

Очаква се също по този начин оборудването да насърчи по-тясно съдействие в Балканския район в региона на енергетиката.

Александруполис ще стане четвъртата гръцка врата за импорт на природен газ , с оптимален потенциал до 944 000 кубически метра на час или 8,3 милиарда годишно.

Капацитетът му за предпазване на полутечен природен газ ще бъде 170 000 кубически метра.
 Гърция с упоритост за нов енергиен хъб на Александруполис
Гърция с упоритост за нов енергиен хъб на Александруполис

Изгражда и нов терминал за полутечен природен газ

Гърция към този момент има един терминал зя полутечен природен газ (ВПГ) в пристанището Ревитуса, който може да приема кораби с съдържимост от 25 000 до 266 000 куб.м. ВПГ, което подхожда на размера на най-големите кораби от този вид в света - дълги към 355 метра. През 2021 година терминалът в Ревитуса обезпечава съвсем една трета (31,8%) от целия импорт на газ за Гърция, а през първото тримесечие на 2022 година пристанището стана съществена входна точка за природен газ в страната (43,23% от вноса му). През първото тримесечие терминалът получи 21 колета на ВПГ от Съединени американски щати, Алжир, Нигерия, Египет, Оман и Индонезия.

Освен на остров Ревитуса, край крайбрежията на Атика, Гърция евентуално ще построи нови терминали покрай Коринт и този Александруполис. Това се оказва изключително значимо на фона на упованието за прекъсване на съветския газ предвид на настояването на Москва той да се заплаща в съветски рубли и.
 Гръцкият министър председател: Страната би трябвало да се готви за цялостно прекъсване на съветския газ
Гръцкият министър председател: Страната би трябвало да се готви за цялостно прекъсване на съветския газ

Мислело се и отбраната на потребителите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР