Терминалът за втечнен газ до Александруполис е от ключово значение

...
Терминалът за втечнен газ до Александруполис е от ключово значение
Коментари Харесай

Министър Малинов настоя за решителни и спешни мерки за въвеждане на терминала за втечнен газ до Александруполис в експлоатация

„ Терминалът за полутечен газ до Александруполис е от основно значение за диверсификацията на енергийните доставки и гарантиране сигурността на района. Реализацията на плана е един от главните цели за нас, защото посредством неговата инфраструктура се чакат доставки на полутечен газ от Съединени американски щати и други за потребителите в България, Северна Македония, Сърбия, Румъния, Унгария, Молдова и Украйна ". Това сподели министърът на енергетиката Владимир Малинов на среща с управлението на плановата компания „ Газтрейд " С.А. и с представители на част от останалите акционери в плана за терминал за полутечен природен газ до Александруполис. Енергийният министър е част от формалната делегация на президента на Република България Румен Радев, която е на посещаване в Атина, Гърция.

Припомняме, че българската страна е съакционер в плана, като „ Булгартрансгаз " ЕАД има 20% от акционерния капитал на плановото сдружение Газтрейд С.А. Първоначално утвърденият от акционерите график предвиждаше инфраструктурата да бъде въведена в употреба през месец април 2024 година След започване на дейностите по свързване на платформата за полутечен газ с газопровода бе установен механически недостатък.

В рамките на срещата бе реализирано единодушие, че в период до 15-ти юли ще бъде начертан явен проект с конкретизирани механически решения за въвеждане в употреба в най-кратки периоди. „ Считам, че следва да бъдат подхванати решителни ограничения от страна на Газтрейд за премахване на дефекта и въвеждане на оборудването в употреба в границите на актуалната календарна година. Допълнително закъснение е безусловно неприемливо с оглед стратегическото значение на терминала за обезпечаване на енергийните доставки за района ", акцентира енергийният министър Владимир Малинов. По думите му, след евентуалното прекъсване на превозването на съветски природен газ през украинска територия от началото на идната година различните доставки ще са с водеща роля за енергийната система на Европа.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР