Терминалът край гръцкия град Александруполис, през който ще може да

...
Терминалът край гръцкия град Александруполис, през който ще може да
Коментари Харесай

Природен газ от различни източници ще влиза през Александруполис до две години

Терминалът край гръцкия град Александруполис, през който ще може да влиза полутечен природен газ от разнообразни източници, ще бъде подготвен до края на 2023 година Това ще помогне за диверсификацията на доставките в Югоизточна Европа, тъй че районът да не зависи от съветското гориво. Строителството на оборудването, в което взе участие и България, публично стартира във вторник. А присъстващите министър председатели на Гърция и България го дефинираха като нова енергийна врата от геополитическо значение.
За целия район
" Икономическият шантаж на Кремъл против България и Европейски Съюз няма да успее, тъй като ще се противопоставим и днешното събитие е доказателство за това ", уточни българският министър-председател Кирил Петков. По думите му двете страни поставят основите на един освен енергиен, само че и геополитически план, който ще промени енергийната карта на целия район.

Като " нова енергийна врата за Европа " дефинира терминала гръцкият му сътрудник Кирякос Мицотакис. " Ще можем доста скоро да заместим съветския газ с други източници от други места ", уточни той. По думите му Гърция към този момент се е погрижила за енергийната си достатъчност и е подготвена да поеме и прилежащите страни.

Според ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, който също участва на церемонията, планът е геополитическа инвестиция, която ще помогне на целия район да ускори енергийната си инфраструктура и да се отдели от зависимостта на съветските горива. " Това ще ни направи по-силни и ще живеем в по-голяма сигурност ", сподели той.
Реклама Проектът
Терминалът за полутечен природен газ ще бъде плаващо оборудване за предпазване и регазификация, ситуирано на 17.6 км югозападно от Александруполис в морето. То ще бъде обвързвано с газопреносната мрежа на Гърция посредством 28 км подводни и сухопътни тръбопроводи. От гръцката мрежа посредством съществуващите трасета газът ще може да доближава до България, Сърбия, Република Северна Македония и други страни. Планираният потенциал за доставки на терминала е 6.1 милиарда куб. м годишно.

Проектът се построява от консорциума Gastrade, в който главен вложител е инфраструктурната компания Copelouzos Group. Освен нея акционери са Gaslog Investment и операторът на гръцката газова мрежа DEFSA, както и българската " Булгартрансгаз ", която държи 20%.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Иглика Филипова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР