Териториалната дирекция на НАП във Велико Търново е събрала 1,

...
Териториалната дирекция на НАП във Велико Търново е събрала 1,
Коментари Харесай

НАП-Велико Търново събра 1,1 млрд.лева данъци, осигуровки, глоби и просрочени задължения

Териториалната дирекция на Национална агенция за приходите във Велико Търново е събрала 1, 122 млрд.лева през предходната година. Рекордната сума, която е постъпила в държавната хазна е от платени налози, санкции, осигуровки и просрочени отговорности. За миналата година от приходното ведомство в остарялата столица са инкасирали 1,034 млн. лв., а растежът е с близо 90 млн. лева Това разгласи във вторник районният шеф на Търговско дружество на Национална агенция за приходите в болярския град Ивайло Здравков.

„За интервала са назначени 634 ревизионни производства, като спадът по отношение на 2017-та е на половина и се дължи на практиката за подкрепяне на доброволното издължаване“, обясни Здравков.

Той осведоми, че Специализираният отдел на Национална агенция за приходите – Велико Търново за битка с измамите пък работи по 44 тематични проверки и 73 инспекции за изясняване на условия и обстоятелства. Само за последната година приходната организация е събрала 232 млн.лева просрочени отговорности от предишни интервали.Експертите от организацията са провели близо 1000 срещи с борчлии, с които са договорили разсрочени заплащания.

Наложени са 236 възбрани на недвижими парцели и 616 запори на движими движимости, МПС, земеделска техника, машини са наложени на нелоялни притежатели. Проведени са 439 обществени продажби посредством търг, от които са събрани 2,3 млн. лева

„След намесата на териториалната данъчна дирекция в остарялата столица 380 аграрни производители са заявили и дотациите си от страната, които също се таксуват с данъци“, разясни Ивайло Здравков.

Във връзка с третирането на избрани рискови сектори от отдел „ Контрол ” са осъществени 2024 разбора на задължени лица, 108 лица са сложени под наблюдаване по отношение на последващото им държание. Анализирани са 219 лица по системата еврофиск и са направени 99 отчета на лица, занимаващи се с търговия на течни горива.

„През 2018 година са извършени 729 срещи с лица, задлъжнели в огромни размери и на които е контрактувано погасяване на части на просрочения дълг. Осъществени са над 3000 телефонни контакта с длъжници, които имат главно нововъзникнали борчове. Подадени са 518 заявки за заплащане на части, а по искане на задължени лица са издадени 389 разпоредби за позволение за неотложни заплащания ”, сподели Здравков.

Близо 1000 данъчни заявления са подадени в Търговско дружество на Национална агенция за приходите в остарялата столица в остарялата столица от началото на годината.

„Две трети от тях са електронни. Данъчната година започва на 10 януари. До края на месеца изтичат три значими периода, за които платците би трябвало да са на ясно. Първият е този, в който физическите лица могат да употребяват посочената в закона отстъпка за подаване на данъчна декларация по електронен път. Отстъпката е 5% от дължимия налог, само че не повече от 500 лева“, заяви Петко Николов, шеф Дирекция „ Обслужване “.

Той напомни, че условията да се употребява отстъпката са декларацията да е подадена не по-късно от 31 януари, дължимият налог също би трябвало да бъде импортиран до 31 януари и към датата на подаването на данъчната декларация, лицата не би трябвало да имат неплатени отговорности.

Вторият период, който изтича на 31 януари, е обвързван със самоосигуряващите се лица.

„ Ако до края на месеца трансформират метода, по който са се осигурявали през миналата година и тогава не са имали право на болничен, в този момент към този момент, след подаване на нова декларация, ще имат такова “, обясни Николов.

Той добави, че третият изтичащ период е за лицата, платци на приходи за последното тримесечие на 2018-та година. Те би трябвало да заявяват и внесат сумите до четвъртък.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР