Тереза Мей защити предложението си за правата на пребиваващите във

...
Тереза Мей защити предложението си за правата на пребиваващите във
Коментари Харесай

Справедлив ли е планът на Тереза Мей за гражданите на ЕС след Брекзит?

Тереза Мей отбрани предлагането си за правата на пребиваващите във Англия жители на Европейски Съюз след излизането на страната от съюза, като сподели, че няколко водачи от блока се реагирали позитивно и че тя желае съглашението за Брекзит да бъде реализирано допустимо най-скоро, съобщи Ройтерс.

Британският министър председател изрази желанието си почналите в понеделник договаряния за овакантяване на съюза да продължат в градивен дух.

" Оставам на позицията, че това е заслужено и съществено предложение и дано бъде ясно какво споделяме: жителите от страните от Европейски Съюз, пристигнали в Обединеното кралство и уредили своя живот и дом в Обединеното кралство, ще могат да останат и ние ще подсигуряваме техните права в Обединеното кралство ", сподели тя.

" Мисля, че това е доста съществено предложение. Има някои разлики сред него и предложенията на Европейската комисия, само че в този момент въпросите ще се разискват на договаряния ", добави Мей.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обаче съобщи, че предлагането на Мей е " под упованията ".

" Правата на жителите са приоритет номер едно за 27-те от Европейски Съюз и ние декларирахме ясно своята позиция. Искаме да подсигуряваме цялостните права на жителите на Европейски Съюз и Обединеното кралство след Брекзита ", сподели Туск.

Жан-Клод Юнкер също не е изключително вдъхновен от предлагането на Англия, съобщи ДПА.

" Това е стъпка, само че тази стъпка не е приемлива ", сподели ръководителят на Европейската комисия в коридорите на днешната среща на върха на Европейски Съюз.

Запитан дали има ясна визия какъв Брекзит чака английският министър председател Тереза Мей, Юнкер отговори: " Не ".

Около три милиона жители на страни от Европейски Съюз обитават непрекъснато във Англия, а към милион и половина британци живеят на континента. Гарантирането на техните права е основен миг от почналите договаряния за Брекзита. На 22 юни Тереза Мей даде обещание, че нито един жител на Европейски Съюз, който в този момент живее във Англия, няма да бъде заставен да напусне.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР