Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер в началото на срещата им

...
Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер в началото на срещата им
Коментари Харесай

Юнкер: Има напредък, но още няма цялостно споразумение с Лондон


Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер при започване на срещата им в понеделник в Брюксел

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че макар днешния " другарски " диалог с английския министър председател Тереза Мей, към момента не е допустимо двете страни да реализират изцяло съглашение по отдръпването на Англия от Европейски Съюз.

Юнкер изрази това мнение в взаимно изказване с Мей, след което на публицистите не бе дадена опция да задават въпроси.

Това не е неуспех, а начало на последния кръг договаряния. Очаквам до края на седмицата договарянията да бъдат обновени, добави той. Въпреки огромните ни старания и напредъка от последните дни, има потребност от спомагателни договаряния. Готови сме да обновим договарянията по-късно тази седмица, сближихме позициите си през днешния ден. Тереза Мей е сложен събеседник, пази гледната точка на Англия пламенно, както върша и аз от името на Европейски Съюз, заключи Юнкер.

Мей се ограничи само с оценката, че има " огромен прогрес ". Тя се причисли към мнението, че остават някои разлики и има потребност от още договаряне.

След като сподели това, Мей се насочи на среща с ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск. Разговорът й с Юнкер през днешния ден продължи близо четири часа - надалеч над авансово плануваното.

По рано в понеделник вестник " Дейли телеграф " заяви, че Англия и Европейският съюз са постигнали съглашение, което подсигурява, че няма да има " твърда " граница сред Ирландия и Северна Ирландия след Брекзита.

Договорката е била реализирана сред английските договарящи, от една страна, и техните сътрудници от Европейски Съюз и Ирландия, от друга, броени часове преди срещата на Тереза Мей с водачите на Европейски Съюз в Брюксел.

" Файненшъл таймс " също заяви, че е реализиран компромис за границата. Двете страни ще се съгласят да поддържат " регулаторен режим " сред Северна Ирландия и Ирландската република след Брекзита, твърди вестникът.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск сподели, че е обнадежден от напредъка на договарянията за отбягване на физическа граница сред Ирландия и Северна Ирландия, откакто Англия напусне Европейски Съюз. Това ускорява вероятността да се премине към диалози за бъдещите търговски връзки сред Лондон и общността, отбелязва Ройтерс.

" Приближаваме се към задоволителен напредък на декемврийската среща на върха на Европейски Съюз ", писа Туск в Туитър.

Министър-председателката на Обединеното кралство Тереза Мей се пробва да убеди европейците, че обещанията й към този момент са задоволителни за това Европейски Съюз да склони да стартира комерсиалните договаряния, които Лондон желае толкоз упорито.

" Поисках от Тереза Мей да постави на масата дефинитивно предложение най-късно на 4 декември, с цел да можем да оценим дали има задоволителен прогрес по време на идната европейска среща на върха " на 14-15 декември в Брюксел, напомни в петък Туск. Очевидно този период няма да бъде спазен и договарянията ще продължат.

По думите на европейски дипломатически източник остават " четири или пет точки за договаряне " по трите тематики, които Европейски Съюз дефинира за безспорни цели, тъй че сключването на договорка ще е " сложна " само че " постижима " задача.

Уреждането на финансовия въпрос сред Европейски Съюз и Обединеното кралство, наподобява, към този момент върви в вярна тенденция. Според Ройтерс през уикенда двете страни са се спряли на сума от порядъка на 50 милиарда евро, с които Англия би трябвало да извърши уговорките си към бюджета на съюза.

Но също по този начин е значимо каква ще е ориста на жителите на Европейски Съюз на острова и английските жители в страните членки след Брекзит.

Като най-сложен проблем през последните седмици се очерта уреждането на статута на ирландската граница, което към този момент наподобява също е реалност.

В петък Туск сподели, че Европейският съюз ще отхвърли английското искане за договаряния за прехода след Брекзит и бъдещия търговски пакт, в случай че Ирландия не е удовлетворена от офертата на Лондон за статута на границата със Северна Ирландия.

Преди да предложа на евролидерите управителни насоки за прехода и бъдещите връзки с Обединеното кралство, първо ще се съветвам с ирландския министър председател Лио Варадкар дали английското предложение удовлетворява ирландското държавно управление. " Нека бъда доста явен: в случай че предлагането на Обединеното кралство е недопустимо за Ирландия, то ще е недопустимо и за Европейски Съюз ", съобщи Туск след среща в Дъблин с Варадкар.

" Обединеното кралство би трябвало да предложи правдоподобни, съответни и изпълними решения, които подсигуряват, че няма да има твърда граница, какъвто и да е изходът от договарянията " с Европейски Съюз, сподели Варадкар.

Ако бъде върната границата сред двете Ирландии след Брекзита, това може да провокира потрес в стопанските системи им, които са тясно свързани. Възможно е да бъде изложено на заплаха и мирното съглашение от 1998 година в Северна Ирландия, известно като " съглашението от Разпети петък ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР