Теренно изследване догодина ще обхване 15 000 домакинства Националният статистически

...
Теренно изследване догодина ще обхване 15 000 домакинства Националният статистически
Коментари Харесай

НСИ разработва нови подходи за събиране на данни за уязвимите групи

Теренно проучване следващата година ще обхване 15 000 семейства

Националният статистически институт (НСИ) и Агенцията на Европейския съюз за главните права (FRA) ще търсят новаторски способи за събиране на данни и обезпечаване на знаци за уязвимите групи. Двете институции стартират работа по план „ Нови подходи за генериране на данни за мъчно достижими групи от популацията, изложени на риск от нарушение на техните права ", финансиран от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, който беше показан на конференция през днешния ден, 2 август.

„ Идеята на плана е да намерим подходи, посредством които да получим още по-изчерпателна картина за уязвимите групи в страната. А колкото по-подробни са данните, толкоз по-стабилна е основата, върху която изпълнителната, законодателната и локалната власт могат да стъпят, с цел да разработят по-ефективни политики за тези групи от популацията. " - разяснява Диана Янчева, заместник-председател на Национален статистически институт.

Работата на екипа статистици включва няколко поредни задания. Експертите ще създадат изследвания на съществуващите положителни практики и способи за идентифициране на уязвимите групи от популацията, като ще изследват разнообразни източници, ще ги проучват, ще проведат съвещания със заинтригуваните страни. Те ще дефинират критерии за идентифициране на уязвимите групи от популацията, ще ги приложат, с цел да разпознават групи, които ще бъдат изследвани, както и тематични области, които ще бъдат обхванати.

Ще бъде извършено и теренно проучване на 15 000 семейства, а анализът на резултатите ще стане основа за тематични изявления за разпространение на новите способи и подходи.

Според Магдалена Костова, шеф на дирекция „ Демографска и обществена статистика ", концепцията е резултатите, които екипът ще получи при изследването, да бъдат съотнесени към съществуващите данни, а получените знаци да послужат да вземем за пример при оперативните стратегии. Андрей Иванов от Агенцията на Европейски Съюз за главните права даде образец с групата на така наречен „ скайп " деца, чиито родители живеят отвън България и за които сега не знаем по какъв начин това се отразява върху образованието им, здравния им статус и така нататък

Проектът е с дълготрайност 30 месеца и се реализира в границите на програмата „ Местно развиване, понижаване на бедността и усъвършенствано включване на уязвими групи ".
Финансирането на дейностите по плана за две години и половина е в размер на 1 945 450 лева и се обезпечава благодарение на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 - 2021 година (ФМ на ЕИП).

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР