Теренът до Колодрума е най-подходящ за изграждане на нова сграда

...
Теренът до Колодрума е най-подходящ за изграждане на нова сграда
Коментари Харесай

Зико за сградата на Операта: Не можем да бутаме къщи, теренът до Колодрума е подходящ

" Теренът до Колодрума е най-подходящ за създаване на нова постройка на Операта в Пловдив ", това съобщи кметът на Пловдив Здравко Димитров през днешния ден. Градоначалникът разяснява тематиката пред публицисти, до момента в който в същия миг се организира изключително съвещание на Експертният съвет по устройство на територията в Пловдив, където се разглежда планът на Фондация „ Дом за Пловдивската опера ” за създаване на оперен спектакъл в пространството зад тила на някогашния Партиен дом. 
Прочетете още
" Отидоха да видят дали това място е уместно, архитектите от ЕСУТ са на едно мнение, фондацията на друго. Онзи парцел от 13 декара до Колодрума има паркинг, място за декори - той е подобаващ. При състояние, че имаме подобаващ терен, не можем да отчуждаваме и бутаме къщи ", посочи Здравко Димитров.

От фондация " Дом за Пловдивската опера "  настояха на ЕСУТ да бъде прегледан плана на арх. Николов, който планува да бъде построен дом на Операта  зад тила на някогашния Партийния дом като бъдещата постройка ще бъде обвързвана с Концертна зала. Проектът бе показан обществено през лятото на 2022 година и не планува побутване на постройката на Партийния дом, както в началото бе обсъждано. През август 2018 година Общинският съвет в Пловдив с 27 гласа „ за ” против 15 „ срещу “ взе решение Дом за операта да се построи на мястото на Партийния дом. Но с едно изискване – първо да се построи нова постройка, в която да се настанят държавните и общински служби, които в оня миг се обитават в него. В бюджета на общината обаче въобще няма средства за сходна мегаломанска самодейност. Въпреки това решението на Общински съвет от време на време се трансформира в тематика на спор. 

" Те желаят в центъра на Пловдив да бъде построена Операта и дават за образец Драматичния спектакъл, но той е строен преди 200 години. ЕСУТ ще решат, само че за мен мястото до Колодрума е положително ", добави Зико. 

На 30 юни 2022 година кметът Здравко Димитров предложи на ръководителя на фондация „ Дом за Пловдивската опера “ и на Директора на Държавната опера – Пловдив и на Министъра на културата новата постройка да бъде построена на терена до зала „ Колодрум “. Като прерогативи на терена той посочи местоположението и лесния достъп. Предложението включваше 13 дка, където да бъде разгъната модерна постройка с размери и визия, отговарящи на всички условия – репетиционни зали за музиканти, артисти и танцьори; гримьорни; зала с огромна сцена и оркестрина; камерни зали; складове за костюми и декори, пространства за административни потребности и паркинг. 

Бе подписан и Меморандум с настоящия тогава министър на културата проф. Велислав Минеков, който предвиждаше министерството да отпусне 300 000 лв. за организирането на интернационален конкурс за установяване на проектанта на бъдещия нов Дом на операта.

Меморандумът предвиждаше фондацията  „ Дом на пловдивската опера “ да изготвят модел за ръководство на бъдещата постройка и да поемат една трета от средствата, нужни за нейното построяването. Наследникът на проф. Минеков – Атанас Атанасов обаче разгласи от трибуната на Народното събрание, че Меморандумът няма никаква законова стойност и е просто положително желание.

Изграждането на опера в Пловдив от години е задача за едни и агитация за други. Резултатът е, че 7 години след старта на гражданската самодейност " Дом за Пловдивската опера ", всичко още е на стадий положителни планове. 

Повече за нелеката орис по търсене на дом на Операта, четете тук:
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР