Тепърва ще се разкриват ефектите на санкциите срещу икономиката на

...
Тепърва ще се разкриват ефектите на санкциите срещу икономиката на
Коментари Харесай

Санкциите връщат Русия към упадъка на СССР

Тепърва ще се разкриват резултатите на глобите против стопанската система на Русия, само че съветските активи са тотално обезценени сега. Рублата е изгубила цялостната си конвертируемост, а съветските банки не могат да фунционират отвън Русия. Всякакви съпоставения с стопански системи като Иран и Венецуела са изцяло уместни, разяснява Николай Ваньов, ръководещ шеф на МК Brokers, в предаването " Светът е бизнес " с водещ Ивайло Лаков, съобщи Bloomberg TV Bulgaria.

" Международно търгуваните акции на колоси като " Газпром ", " Роснефт " безусловно изтриха цялата си капитализация. Руският дълг поевтиня грубо заради това и поевтиня повторно, тъй като Путин надали не го изпрати в селективен дефолт, обявявайки, че заплащанията ще стават единствено в рубли. Това на практика е дефолт. "

Рейтинговите организации най-вероятно ще отчетат този дефолт през март, когато има лихвено заплащане по една от външните излъчвания, сподели Ваньов. Руският дълг е дребен като дял от Брутният вътрешен продукт - 18%, страната има един от най-големия остатък по настоящата сметка поради износа на енергийни запаси. Русия няма да усети разтърсвания в това направление, а вложителите в съветски дълг ще би трябвало да одобряват заплащания в рубли, които към този момент са неконвертируеми. Русия от ден на ден ще усеща последствията от глобите, тъй като те нямат еднократен кратковременен резултат - рублата е изгубила близо 60% от цената си по отношение на $ и това ще продължи.

" Официалният курс е повече астрология, в сравнение с пазари. Реално никой не знае, а и пазарите в Русия са към момента затворени. Липсата на цялостна конвертируемост на рублата към този момент значи и неразполагаем пазар... Ако сте собственик на съветски интернационален бонд, деномиран в долари, ще получите рубли по курс, който съветската централна банка ще дефинира, най-вероятно на база какво ѝ харесва... Виждаме сходен случай във Венецуела. " Основните банки на Русия са откъснати от SWIFT и интернационалните пазари и към този момент не могат да действат на открито, както се видя от спирането на активността на европейското поделение на " Сбербанк ".

" Руските банки отвън Русия сега са в неживо положение. " Санкциите демонстрираха, че работят, и към този момент довеждат до известно изясняване на позицията и настояванията на Русия, счита Ваньов, само че добави, че те към момента са неприемливи за Украйна. " С всеки един ден на наказания и налагането на нови такива Русия се връща към дебрите на 90-те години и тоталния крах и неустойчивост след разпада на Съюз на съветските социалистически републики. Икономиката е инерционен развой и чувството за наказания сега не е изцяло действително - занапред ще забележим инфлация в Русия. "

В коментар за цените на суровините, Ваньов съобщи, че при актуалната волатилна ситуция, " можем да забележим 185 $ за барел още тази седмица. " Евентуално американско ембарго върху съветския нефт ще има сериозен резултат върху всички енергоносители, като ще би трябвало да се изчака дали Иран ще се върне на петролните пазари и дали Европа ще успее да консолидира газопреносната си система. " Опции пред Европа има, истината е, че тя стои една крачка обратно. България стои три - ние сме напълно подвластни от Русия за газ и петрол. " Спирането на използването на съветски нефт и газ не може да стане внезапно в България, дори и да се намерят различни доставки, тъй като това значи пренастройка на логистичните системи, счита Ваньов. В сходно състояние е Германия, за разлика от Англия и Франция. След края на зимния интервал, Европейски Съюз може и да включи в ембаргото, предлагано от Съединени американски щати, счита Ваньов.

" Темата с петролното и газово ембарго на Русия напипа болно място на съветските представители. Това е глобата, която може да е една стъпка прекомерно надалеч за тях - това ги трансформира в Иран. " Икономическата рецесия в Иран единствено се задълбочава след излизането на Съединени американски щати от нуклеарната договорка, която разреши продажбите на количества нефт, и не е мъчно да си представим, че същото ще се случи с Русия, сподели Ваньов. Търсенето на сигурност е пренасочило интерес към дълговите бумаги на Съединени американски щати, Германия, Япония, Швейцария, като доходността на немските бундове се движи към 0% от близо 0.30% дни преди експлоадирането на войната.

" Конфликтът свърши доста добра работа за централните банки - наля инфлация, която ще им помогне да обезценят раздутите си салда, и докара до обилни стопански опасности, които ще им разрешат да задържат ниските лихви... Инфлацията няма да бъде оставена - тя към този момент е стигнала 10-15% на годишна база, това обезценяване към този момент е измерено - само че за момента няма действителни принадлежности на пазара, които да я притъпят, като се изключи директните енергийни помощи. " Общият европейски дълг сега се насочва към енергийните помощи, с цел да се защищити популацията от нарастването на цените. Пазарите чакаха това и реагираха позитивно, разяснява Ваньов. " Ако можем да извадим някакъв позитив от обстановката, е, че виждаме една решителна и обединена Европа. " На пазарите в Съединени американски щати имаше няколко дни на спадове, по-малки от европейските. " В момента виждаме позитивно приемане на всяка една дребна позитивна вест и ненапълно малко пвоече игнориране на негативните. Пазарите знаят, че се намират в спор и волатилността е извънредно висока. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР